2013-01-08 1072 瀏覽
今次係我第一次食日式放題,心情有d緊張。由於我同老婆用餐後有野做,所以提早黎到,點知太早到,餐廳未開始營業。我地喺商場行左一陣,終於可以進入用餐啦!由於預早訂位,因此我地唔洗等位。不過,店內座位實在唔多,如果唔訂位可能要等一陣。食放題的顧客會被安排坐喺店旁邊座位,食其他食物就會坐喺店中間位置。我點左:1. 刺身 (三文魚、八爪魚) (刺身係厚切,好好食)2. 壽司 (火炙三文魚、燒鰻魚、花之戀、芝士炸蠔、加州卷、加州反卷) (只係芝士炸蠔麻麻,因為唔太熱,而且炸蠔淋淋地)3. 手卷 (軟殼蟹) (紫菜夠脆)4. 軍艦 (蟹籽) (紫菜夠脆)5. 粒粒魚生飯 (好多魚生,無花假!)6. 東京什錦鍋+熱烏冬 (烏冬爽口,什錦鍋有海鮮,老婆見到人叫佢先至叫,唔錯!)7. 串燒雞軟骨 (軟骨好脆)8. 金菇肥牛卷 (好juicy)9. 清酒煮蜆 (無乜清酒味,但啱唔飲酒的我)10. 鹽燒鯖魚 (熱住上枱,好新鮮)11. 三文魚蟹籽沙律 (沙律醬唔會太多,反而三文魚比我預期多)12. 蝦天婦羅 (好熱)點左但係無黎:1. 燒三文魚頭、魚鮫、魚腩2. 雪之戀人總括黎講,食物質素好高,每件份量唔算多

我點左:

1. 刺身 (三文魚、八爪魚) (刺身係厚切,好好食)
3. 手卷 (軟殼蟹) (紫菜夠脆)
4. 軍艦 (蟹籽) (紫菜夠脆)
5. 粒粒魚生飯 (好多魚生,無花假!)
7. 串燒雞軟骨 (軟骨好脆)
8. 金菇肥牛卷 (好juicy)
9. 清酒煮蜆 (無乜清酒味,但啱唔飲酒的我)
10. 鹽燒鯖魚 (熱住上枱,好新鮮)
12. 蝦天婦羅 (好熱)

點左但係無黎:
1. 燒三文魚頭、魚鮫、魚腩
2. 雪之戀人

總括黎講,食物質素好高,每件份量唔算多,等我地可以試多d唔同野食。以上叫左無黎的食物,原來係當日暫停供應,但係店員無同我地講,咁啱個告示板喺我上面,最初根本留意唔到,我覺得店員應該主動同我地講,唔洗我地白等。不過,雪之戀人係無暫停都無黎,好在我剛剛食飽,唔係實問店員。

放題限時2個鐘,最後半小時店員會提醒客人last order,值得一讚!

12069 瀏覽
題外話/補充資料: 食緊野時候,店內燈光突然熄滅,原來有班人同fd慶祝生日,店員送上4分1個芝士蛋糕,並唱生日歌,充滿驚喜。我從餐版發現,個蛋糕係要預訂,成$60,諗諗下$60買個驚喜都值得!
2013-01-06
$162.5 (午餐)
生日
  • 三文魚刺身