2022-01-25 195 瀏覽
早幾日想食下小籠包、飲下茶☕️諗起平時放工成日經過呢間上海菜餐廳,見佢餐廳裝修唔錯,最緊要價錢好ok😍所以入去試試!環境方面幾闊落,樓底高,裝修有時尚感,色彩繽紛🎨呢度有唔少卡位,多人既話仲有圓枱,好適合同家人一齊來嘆茶🫖☕️☕️🫖一人一茶壺★ 一坐低店員就拎左唔同茶包俾我地揀,原來呢度係一人一茶壺,咁就可以每人揀返自己喜歡既味道👍★總共有5款茶包,我地揀左菊花同茉莉,另外仲有人參烏龍、鐵觀音、普洱。★即使泡左幾轉,茶味依然濃郁,呢點好抵讚,但略嫌個壺太細,唔容易操作😬▪️魔鬼天使小籠包 $58黑白配小籠包,賣相幾有gimmick✨✨魔鬼小籠包(黑)外層係墨魚皮,內裡豬肉+黑蒜肉,感覺比一般小籠包鮮甜🤤加左少少海膽喺面,幾獨特!而天使小籠包(白)內裡有帶子肉,面頭有魚子牆!兩款小籠包都肉汁飽滿🤗▪️上湯小籠包 $38皮夠薄,一咬落去會爆湯汁~😂😂建議對準個碗溫柔d咁咬落去😬內裡肉味鮮甜,唔錯👍(好抵食呀♥️)▪️蟲草花醉雞 $82我的醉愛♥️♥️花雕酒味香濃~雞肉完全索晒d酒香😋食落好入味!雞件份量唔少,雞肉嫩滑,連埋蟲草一齊食,有增加口感既作用,下次黎會想encore呢碟!▪️粟子鵪鶉蛋炆外婆紅燒肉 $
早幾日想食下小籠包、飲下茶☕️

☕️🫖一人一茶壺

▪️魔鬼天使小籠包 $58
黑白配小籠包,賣相幾有gimmick✨✨

▪️上湯小籠包 $38

▪️蟲草花醉雞 $82

▪️粟子鵪鶉蛋炆外婆紅燒肉 $108
份量比想像中多🤩3-4人share都ok!
紅燒肉肥瘦比例岩岩好,唔會太膩,味道甜甜地,好開胃惹味😍配埋菜飯食一流呀🤤!
另外仲有粟子鵪鶉蛋,可以balance返紅燒肉既肥膩感!

▪️外婆咸肉燥飯 $18
如果想叫飯,但又唔想剩係叫白飯,呢碗菜飯係好好既選擇👍佢既味道咸咸地,連埋d餸一齊食好正😋
2022-01-22