2011-10-30 95 瀏覽
記得第一次黎光顧,係因為聽朋友講呢間Saizeriya好鬼抵食,簡直係平民飯堂,光顧過之後,我發現...其實唔係平民,應該話係草民更貼切。如果平日過左7:30pm黎,等位就梗架喇,睇下等幾多位架者,兩個人就快d。是夜星期三,7:45pm,兩位,唔使等Saizeriya係源自日本千葉的意大利家庭式連鎖餐廳,佢好似快餐店咁,除點餐服務同超強冷氣系統外,服務就唔係點有架喇,自助式既水吧,主意唔錯,d人要飲水都係自己斟既,慳埋果d唔飲水既人果份。至於食物質素都算得上ok,上菜速度更加係一試難忘。記得上一次又係兩個人食,因為一次過叫左好多菜式,而佢地又係15分鐘內差唔多同時間送到,最後d餸凍晒我地都未食到一半今次醒喇,先點左兩客周打海鮮湯同一個芝士意大利包。每次黎都要飲周打海鮮湯,因為佢夠濃又多料,用熱烘烘既意大利包配襯,雖然唔算得上係精,但係都可以稱得上勁。之後再點左煙三文魚、吞拿魚薄餅、辣汁煙肉長通粉。煙三文魚,算係過得去啦,但如果俾我揀前菜,其實會揀田螺,比起煙三文魚出色好多。吞拿魚薄餅,講真以$2x既價錢,呢個薄餅算係多料架喇,而且最欣賞係佢個餅皮,好鬆軟,好好食。辣汁煙肉長通粉,真係有

周打海鮮湯
芝士意大利包
之後再點左煙三文魚、吞拿魚薄餅、辣汁煙肉長通粉。煙三文魚,算係過得去啦,但如果俾我揀前菜,其實會揀田螺,比起煙三文魚出色好多。吞拿魚薄餅,講真以$2x既價錢,呢個薄餅算係多料架喇,而且最欣賞係佢個餅皮,好鬆軟,好好食。辣汁煙肉長通粉,真係有今次冇下次呀!?我地呢d鍾意食辣既人,遇上辣椒油煮煙肉長通粉,食左半碟已經唔想再食。我諗全晚最敗筆都係呢個長通粉
煙三文魚
吞拿魚薄餅