1K
今日要荔枝角睇電影,朋友話不如睇電影前Chill 一 Chill, 食個靚靚早餐先去睇戲。在長沙灣道羅氏商業廣場地下有一間有型有格的「潮食地 Chill Cafe 」,粉紅色的外觀,內裡有鮮艷的顏色配搭,相當潮氣及有格調,是很有少女心的茶餐廳。早餐時段有5款套餐選擇,搵到心多多的我都有選擇困難,究竟是叫三文治餐、歐陸早餐、輕食早餐、醒晨早餐或是公仔麵餐。嚟打卡餐廳梗係要食歐陸系列,「香煎薄牛扒配香滑炒蛋、牛油粟米及牛乳吐司」,單看賣相都不錯,薄牛扒也不是很薄,有牛肉香,香滑炒蛋滑溜,牛油粟米甜香,牛乳吐司有海量牛油,口感酥香。「香煎脆雞扒」果然真係脆邊,雞肉滑溜,質素也不錯,轉上煎蛋都煎得過剛好,水準也可以。飲食方面,水滾茶靚,今次飲「杏仁霜」沒有苦澀味,有杏仁香,而「利賓納」也沖得味道剛好,不會甜。