悅滿軒

House of Joy
2021-06-14 7232 瀏覽
話說饒宗頤文化館裡面有間法式西餐廳🍴,我都係第一次發掘呢個地方,星期日一點幾嚟到幾多人,假日就book位穩陣啲😎·我地今次就試咗個Brunch,共五道菜加一杯酒,一位$298加一Terrazas Reserva🍷係阿根廷Mendoza嘅高海拔葡萄園出產,係果味同複雜性之間取得平衡,配埋個brunch食一流😜·~麵包&牛油~✨意大利蕃茄包配黑水欖牛油🍞🍅🧈個包外脆內軟,呢款牛油幾特別,好香同埋口感軟滑🤤·~湯~✨野菌黑松露忌廉湯好鍾意個湯唔會太杰太水,面頭仲加入咗忌廉同橄欖油,口感豐富嘅一碗湯🥰·~前菜~✨烤皇帝蝦牛油果沙律 配熱情果油醋汁🦐🥗大蝦有兩隻,新鮮彈牙沙律菜就全部都油淋淋,我地就一般般·✨香煎鵝肝配鵝肝批無花果莎莎鍾意食鵝肝嘅朋友一定要揀呢款啦,鵝肝煎得剛剛好,油脂滿滿🤩另外都有兩塊鵝肝片,正常有鵝肝味得嚟唔會太鹹·~主菜~✨燒澳洲10安士肉眼牛扒配薯仔及炒菜🥩🥔牛扒就揀咗五成熟肉眼肉味算重,食落唔算腍身,中間位比較生,可能得三成左右,而且有啲筋位難咬·✨碳燒澳洲羊扒配甜薯茸及炒菜🐑揀咗七成熟,食羊扒就食熟返啲好羊扒有三塊,呢款就好食過牛扒少少,口感嫩滑啲😛,但筋同肥膏有少少
~麵包&牛油~
✨意大利蕃茄包配黑水欖牛油🍞🍅🧈
個包外脆內軟,呢款牛油幾特別,好香同埋口感軟滑🤤
~湯~
✨野菌黑松露忌廉湯
~前菜~
✨烤皇帝蝦牛油果沙律 配熱情果油醋汁🦐🥗
大蝦有兩隻,新鮮彈牙
沙律菜就全部都油淋淋,我地就一般般
✨香煎鵝肝配鵝肝批無花果莎莎
鍾意食鵝肝嘅朋友一定要揀呢款啦,鵝肝煎得剛剛好,油脂滿滿🤩
另外都有兩塊鵝肝片,正常有鵝肝味得嚟唔會太鹹
~主菜~
✨燒澳洲10安士肉眼牛扒配薯仔及炒菜🥩🥔
牛扒就揀咗五成熟
✨碳燒澳洲羊扒配甜薯茸及炒菜🐑
揀咗七成熟,食羊扒就食熟返啲好
羊扒有三塊,呢款就好食過牛扒少少,口感嫩滑啲😛,但筋同肥膏有少少多
~甜品~
✨嚟到brunch嘅尾聲,呢個蛋糕份量都好大下🍰
由上至下分別係忌廉、蛋糕、芒果、紅莓、椰絲層
蛋糕應該係剛剛雪櫃攞出嚟,仲係未完全解凍,食落有啲冰感
🌟用餐感受不錯,環境亦都唔差,唯扒類可再改善就更好,btw食咗差唔多兩個鐘
整體質素比7.5分啦