餐廳: 上海榮華川菜館
資訊:

2019-07-10 154 瀏覽
今日誤打誤撞入咗呢間上海餐館。舊式玻璃門,木製餐牌、雲石牆磚令我相信店舖喺觀塘屬於老字號,係觀塘一直屹立不倒,實在難能可貴。餐廳有二人套餐,兩款小菜加湯只係$206,即管試下!上海榮華川菜館既獅子頭算係我食過最大粒。外形相當完整,唔會輕易散開。肥瘦比例剛剛好,入口即化,佐飯真係一流。奶油津白醬汁非常香濃,配上火腿碎更滋味,不過菜嘅份量略嫌太少。湯方面我哋叫咗雲吞雞(另加$25),份量真係十足,雲吞有四大粒,雞件有四五大件。湯吸收晒雞件嘅精華,所以香濃馥郁。我哋亦加左$15要一個擔擔麵。麵條帶點煙韌,味道酸酸辣辣,夠晒惹味。最後每人仲有杯八寶茶。八寶茶入面有菊花、杞子、紅棗等等。以上嘅食物比較濃味,飲完非常清甜嘅八寶茶後可以清一清喉嚨,同油膩講拜拜👋🏿。作為東九CBD2,觀塘近年越來越多活化或重建項目,本土小店承受高昂嘅租金,實在難以經營。市區重建係無可避免,但希望具香港本地特色嘅店舖可以一直延續下去,自己作為一個香港人唔想香港失去一間咁高質素嘅上海餐館,唯一可以做係多啲光顧榮華川菜館,一直榮華富貴下去。

餐廳有二人套餐,兩款小菜加湯只係$206,即管試下!

時菜獅子頭

奶油津白