2022-07-31
之前係佢地太子店既時間無緣食到,等左一排終於比我等到佢地係尖沙咀開既新店!尖沙咀店走fine dine既風格,整個open kitchen 可以一邊用餐一邊欣賞大廚烹調食物.6-course dinner Starter 。焗田螺以以酥皮模仿田螺殼,一口size唔洗拆肉食超滿足.田螺口感肉彈牙,伴以蒜蓉牛油令味道更香.。鵪鶉脾鵪鶉脾肉質嫩香細膩,入口帶點天然豐腴既油香.配上黑醋汁減輕肥膩感,醋既甜味令鵪鶉脾肉香更豐富.。荷蘭牛肉丸 以牛尾肉加入麵粉撈牛油再炸香,炸起後外層香脆唔油膩.內裏既牛尾肉餡帶點流心狀,味道帶出濃郁牛香.。荷蘭希靈魚荷蘭特色生醃希靈魚,更被視為係歐洲既佳餚之一.希靈魚肉質相當嫩滑而且肉質又唔會鬆散.配上酸瓜,蕎頭及洋蔥等等將鰻魚既魚腥味除去,整個combination好清新開胃.Wine pairing - 70年 Johnny walker同樣帶極濃厚smoky香既whiskey令口腔停留住一陣陣燻香既餘韻.Salad。荷蘭煙燻鰻魚沙律呢一款鰻魚真係相 當大威力!佢令本身唔太好鰻魚既我都愛上!味道帶點smoky香又唔會腥.肉質香滑無骨.加上少少番茜同新鮮沙律後
6-course dinner
Starter
。焗田螺
。鵪鶉脾
。荷蘭牛肉丸
。荷蘭希靈魚
Salad
。荷蘭煙燻鰻魚沙律
呢一款鰻魚真係相 當大威力!佢令本身唔太好鰻魚既我都愛上!味道帶點smoky香又唔會腥.肉質香滑無骨.加上少少番茜同新鮮沙律後又帶出一番風味,味道比前菜既配搭更fresh,可以清新一下口腔.
Main
。荷蘭龍利柳
以荷蘭特色做法,經煎香後再以牛油浸慢煮既方式去煮熟龍利柳.龍利柳充滿陣陣牛油香又唔會帶一陣過膩既口感.龍利柳肉質滑嫩結實,充滿一陣鮮甜感.
。荷蘭鱈魚
以半煎焗形式將結實又充滿油香既鱈魚帶到面前.魚肉質地結實而香滑,鱈魚獨有既魚油濃香而不膩.最驚喜係鱈魚底下既牛油青豆!平時最怕青草果陣草腥味,但呢到完美地去除青豆自身既草青味之餘又吸晒魚油及牛油香味.
。荷蘭燒雞
以新鮮走地雞製作荷蘭特色燒雞,要製作呢道菜既背後原來要經過2日時間準備,完全係心機之作.用鹽水,香草及10多款香料醃製足2日後再慢燒香.燒雞皮燒得香脆唔油唔膩,入口帶陣陣雞油香.內裏雞肉嫩滑,就算雞胸都同樣滑嫩.
Queen’s pastry
特色酥皮主食之一,今次配上海鮮又帶出另一番風味!千層酥皮撻酥脆帶出千層感之餘亦帶濃厚既牛油香.撻內加入餐廳內皇牌龍蝦湯!切開酥皮撻後內裏既龍蝦湯即刻湧出,再配搭上層既龍蝦令整個酥皮撻充滿極濃既蝦香.旁邊再配上青口及蜆肉,令鮮味昇華.
荷蘭牛仔骨
將牛仔骨拆肉再以慢煮放式將牛仔骨燉香.牛仔骨充滿濃郁醇厚既牛香,肉質香嫩中仍帶肉既嚼勁,充滿香嫩感.旁邊既配菜千層薯同樣驚艷又充滿驚喜,千層薯中間夾隻芝士同牛油,充滿薯香又帶陣陣香輕cream cheese香,外脆內軟帶薯粉香.
Durian Crème brûlée & 雞蛋酒Ice cream
配合榴櫣季節,將榴櫣加入焦糖燉蛋內77表面經炙燒後帶出甘甜焦香,內裏帶出陣陣榴櫣香氣及燉蛋雲尼拿香.內裏creamy香滑,榴櫣濃得黎又唔會蓋過燉蛋香.