2022-03-01
本原純素開咗一段時間,午市餐牌久唔久會轉。餐廳以自助形式運作,由點餐、取餐到收拾都係顧客自己去做。個人覺得配菜同部分菜式味道偏濃,而且大部分嘅配菜都係偏辣 (即使餐牌上冇辣椒嘅標記)。Lunch menu (A-D可配自選前菜2款)A. 韓式粉絲伴野菜飯卷 配泡菜 (可走五辛) ($118)韓式粉絲好好食,口感煙韌,有麻油嘅香味,配料有紅蘿蔔、大豆芽同唐芹。野菜飯卷嘅配料有just egg、青瓜、酸蘿蔔同紅蘿蔔。泡菜只有辣味而食唔出其他嘅味,我個人唔太鍾意食。D. 香菇素魯肉飯 配鹽酥杏鮑菇 ($108)素魯肉醬味道偏鹹,配多D飯黎食會比較好。鹽酥菇外皮炸得薄而香脆。配菜: 韓式大豆芽、醋香雲耳當日冇哂麻醬菠菜,所以就叫咗韓式大豆芽同醋香雲耳。醋香雲耳聽個名以為好似陳醋雲耳咁酸酸哋,點知食落味道偏辣同鹹,完全冇醋嘅酸味,雲耳佈滿紅辣椒。韓式大豆芽味道正常,個人覺得都係辣咗少少。
Lunch menu (A-D可配自選前菜2款)
D. 香菇素魯肉飯 配鹽酥杏鮑菇 ($108)
配菜: 韓式大豆芽、醋香雲耳