2017-04-11
蘭桂坊近年私房菜多左好多餐廳或者私房菜,好多水準真係唔錯,有時見客都適合直接約after lunch時間去一路試菜一路傾,而呢度氣氛偏暗,好啱傾密計!三菇六耳泡烏冬食得多日式烏冬,通常都係豚肉呀牛肉,全素烏冬我估就冇幾多人試過,所以趁第一次見就order左呢個三菇六耳泡烏冬,首先佢呢個烏冬睇落真係一滴油都冇,連湯都係素,清得好緊要,不過又唔會話好淡,然後就開始試下D烏冬,好明顯係手打,有食開烏冬都會分得到手打烏冬係會比較煙韌同埋滑,幾好。至於味道就真係好清好素,但又會話無味,三菇六耳就各少少咁啦,加兩條白菜,一人份量叫做啱啱好咁。如果要評呢個烏冬,味道幾好,但係確實好特別,其他地方冇!鳳梨鴨鬆黃金炒飯呢個飯又係其他地方唔會有得食,向來我食炒飯會第一時間注意,就係睇佢油唔油膩,好多地方D炒飯一係就好油,一係就好濕,所以如果見到油膩炒飯或者濕到不似飯形我通常會即時扣分,fovea呢度嘅炒飯就睇落乾身爽口(至少今次係),另外睇炒飯炒得夠唔夠均勻,因為配料都帶唔同味,一唔均勻呢,成個飯就格格不入,呢個就考炒功,咁呢個就通常都合格嘅,呢個飯合格有餘,呢個飯仲有少少特別就係用左鴨鬆,都幾重味,夾埋
三菇六耳泡烏冬
呢個飯又係其他地方唔會有得食,向來我食炒飯會第一時間注意,就係睇佢油唔油膩,好多地方D炒飯一係就好油,一係就好濕,所以如果見到油膩炒飯或者濕到不似飯形我通常會即時扣分,fovea呢度嘅炒飯就睇落乾身爽口(至少今次係),另外睇炒飯炒得夠唔夠均勻,因為配料都帶唔同味,一唔均勻呢,成個飯就格格不入,呢個就考炒功,咁呢個就通常都合格嘅,呢個飯合格有餘,呢個飯仲有少少特別就係用左鴨鬆,都幾重味,夾埋菠蘿嘅清甜令成個飯D味道好易入口,同埋好易記得個味,可以重覆再試嘅一個飯,good!