2024-05-03
鋿晶館今次要介紹上水一間餐廳叫「鋿晶館」,呢間餐廳最近開埋喺上水匯,呢間餐廳由米芝蓮西餐大廚同中華料理攜手合作主理,菜式中西融合,非常創新!輪椅人士嚟呢間分店完全無障礙,遠就遠咗少少,但起碼唔洗拎斜板咁辛苦,完全好方便,餐廳入面又闊落,店員又有禮!1.沙嗲穀飼牛肉公仔麵$58(9.5/10)呢碗沙爹穀飼牛肉公仔麵唔好睇小佢,牛肉片都幾厚,牛肉一共都有8片,牛肉都幾嫩滑,少少都唔會韌,我問店員公仔麵係用咩麵,佢話用「東麵」,口感似出前一丁,都幾彈牙,可惜沙嗲有少少唔夠濃味,其他全部ok!2.蒜香虎蝦蒸飯$98(8.5/10)呢個蒜香虎蝦蒸飯個飯無咁濕,虎蝦有六舊開咗邊嘅蝦,即係有三隻大虎蝦,不過虎蝦肉質唔夠彈牙,好彩蒜香味夠濃郁,倒埋豉油撈埋蒜頭蔥花一齊撈埋飯食,唔錯唔錯!3.口水雞飯$68(8/10)呢碟口水雞飯個口水雞夠辣,雞件大約有10舊,不過骨大肉少,飯就硬咗少少!4.鰻魚牛角酥$59(9.5/10)呢個鰻魚牛角酥幾創新,牛角酥入面有鰻魚、蕃茄、生菜、青瓜等,牛角包鬆軟,一咬口感豐富,鰻魚都唔細條嫁!5.雪糕朱古力$38(9/10)呢杯雪糕朱古力好甜,雪糕球有兩球,不過影完相之後
1.沙嗲穀飼牛肉公仔麵$58(9.5/10)
2.蒜香虎蝦蒸飯$98(8.5/10)
3.口水雞飯$68(8/10)
4.鰻魚牛角酥$59(9.5/10)
5.雪糕朱古力$38(9/10)
呢杯雪糕朱古力好甜,雪糕球有兩球,不過影完相之後,發現雪糕已經差唔多溶哂,咁樣代表我哋影相真係太耐,哈哈!
6.咖啡紅豆冰$38(9.5/10)
第一次飲咖啡紅豆冰,原來咖啡同紅豆都幾夾,上面仲有一朵玫瑰花,我問一問店員點解我食咗咁耐,個玫瑰花唔溶嘅,店員答我玫瑰花全部係紅豆蓉,所以唔會溶,我𢳂咗一羹試下紅豆蓉,原來真係紅豆蓉,而且呢杯咖啡紅豆冰甜度適中,杯底紅豆粒煮得夠熟,唔會硬心,真心正!
2人總共價錢$359
個人口味總評分:9/10
@sc_cuisine @sheungshuispot
地址:上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#鋿晶館 #上水 #上水好去處 #上水美食 #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong