2019-02-23 127 瀏覽
尖沙咀嘅西餐廳選擇好多,但係網上見到呢間幾好評價,最尾都係揀咗呢間食晚飯。入到去燈光好柔和,望落感覺幾舒服。侍應算親切,好快就主動接觸我哋,問我地幾多位。我哋坐咗喺吧枱,可以睇住廚師煮嘢食,見到廚房入面好衛生。前菜揀咗個三文魚他他配香草乳酪汁,三文魚他他配左一隻半山熟嘅雞蛋,撈埋一齊食酸酸味味,有三文魚嘅口感,食落味道幾開胃,配多士好合適。主菜叫咗炙燒豬腩肉鹽味焦糖汁配青蘋果沙律,腩肉皮燒得好香脆,入面嘅肉質算嫩滑,唔太肥,配埋醒胃嘅青蘋果沙律,味道又幾夾。本身對豬腩肉唔太高期望,但同行朋友話想試吓,最尾都係選擇左叫,呢道菜都甚為驚喜。我哋仲叫咗香草鮮蠔芥末忌廉汁扁意粉,忌廉汁好濃好多,但芥末味不會太突出,唔會有攻鼻嘅感覺,蠔都算大隻,襯意粉食落味道都幾夾,係一個幾新奇嘅配搭。我哋仲叫咗香炒新鮮蜆仔配墨汁青檸扁意粉,墨汁意粉配青檸汁個配搭第一次見,幾特別,食到墨魚汁嘅鮮味,都有青檸汁嘅清新,雖然意粉有好輕微嘅辣,但唔會辣到出眼水,反而有刺激味蕾嘅感覺。總括嚟講,呢一餐雖然價錢屬於貴價,但每一道菜嘅配搭都幾新奇,特別日子去食會覺得合適。👍
香炒新鮮蜆仔配墨汁青檸扁意粉
香草鮮蠔芥末忌廉汁扁意粉