2020-10-25 92 瀏覽
食泰國菜點可以唔去九龍城,經過城南道一間好吸睛嘅小店- 泰象館,menu 價錢又好親民,一於入去試下。兩個人食眼闊肚窄,但好多嘢都好想試 。就諗緊唔想成日食泰國菜嚟嚟去去都係重複嘅菜式,見到個menu有啲特別嘅菜式,一於就叫來試下。最後叫咗燒牛肉沙律、南瓜海鮮焗飯、炸蝦餅。去親食泰國菜通常都食柚子沙律或青木瓜沙律等等,今次就試咗個燒牛肉沙律。有驚喜!有驚喜! 呢個沙律簡直係食到材料嘅新鮮,除咗有一片片嘅燒牛肉之外,其他嘅材料包括大蔥、紅蘿蔔絲、番茄及洋蔥。燒牛肉本身燒烤過, 而且牛肉好入味, 配合佢嘅泰式酸辣汁, 酸酸辣辣, 食落去好開胃醒神, 不過就真係食緊傳統嘅泰菜咁, 泰式酸辣汁都真係幾辣,配埋大蔥、洋蔥,材料新鮮到食落去“索索聲”, 大蔥同洋蔥嘅蔥味,既嗆口,但好清新, 一啖濃味嘅牛肉配一啖清新嘅蔥菜, 中和了牛肉的肥膩感, 做前菜真係好開胃。又係因為唔想食菠蘿炒飯或泰式肉碎炒飯,於是點了個睇相都好吸睛嘅南瓜焗海鮮飯。真係有成個南瓜㗎!南瓜裏面承載著海鮮炒飯, 炒飯裏面有魷魚粒、青口粒、蛋絲、雜菜粒同大南瓜粒,還有淡淡的椰奶香, 焗飯不算重口味, 而且炒飯炒得好乾爽 , 食完

兩個人食眼闊肚窄,但好多嘢都好想試
最後叫咗燒牛肉沙律、南瓜海鮮焗飯、炸蝦餅。

燒牛肉沙律

南瓜裏面承載著海鮮炒飯, 炒飯裏面有魷魚粒、青口粒、蛋絲、雜菜粒同大南瓜粒,還有淡淡的椰奶香, 焗飯不算重口味, 而且炒飯炒得好乾爽 , 食完個飯你仲可以用匙羹刮南瓜肉出嚟食, 真係啖啖南瓜肉, 好有纖維好健康!

南瓜焗海鮮飯

炸蝦餅
一碟切開有八件,蝦餅食落去香脆可口,而且質地比較實在,食得到有少少蝦味。蝦餅都係配泰式甜辣醬來吃,雖然係切件,每件蝦餅都好大件,食得多都覺得好飽。
炸蝦餅

真係要推介呢杯特飲-金不換菠蘿冰。 好少係其他泰菜餐廳見到有金不換嘅特飲,最初見到都考慮咗一陣好唔好叫嚟飲,怕金不換嘅飲品會唔好飲?
但當我第一啖飲入口,絕對係覺得冇叫錯。泰菜入面經常使用嘅香料金不換,竟然放入杯飲品度做沙冰都可以好好味,成杯菠蘿沙冰充滿金不換嗰種獨特嘅氣味,而且都會飲到 小小金不換嘅纖維粒, 酸酸甜甜的清新味道,沙冰打到好幼滑,完全唔係咬緊冰粒,好順喉好舒服,如果去泰象館食必定要飲呢杯特飲。
金不換菠蘿沙冰

2020-10-22