綠魅拉麵 ($62) + 五花肉叉燒 ($20/2塊)評分:8/10.為左呢個湯底特別嘅拉麵專程過嚟 ☺️ 同平時常見嘅豚骨同雞湯都有所唔同 😙 呢個系吸收晒鮮魚湯精華嘅湯底,混合菠菜蓉熬製 🙂 麵條上面可以見到湯底入面真係有好多菠菜。湯底飲落非常舒服滑溜 ☺️ 一啲都唔油膩。有別於平日配拉麵嘅圓型叉燒,呢個拉麵改配日本岩手縣「純情豬🐷」豬肉片,份量都合理。我信佢用嘅係靚豬肉因為薄薄一塊嘅肉味非常香同入味。另外試埋佢哋另一款叉燒,其實質素都可以,但比較單薄唔算太有驚喜。建議食其他拉麵的話都係試番普通叉燒就可以整體嚟講個湯底雖然冇平時嘅咁惹味,但哩呢個都好容易入口我覺得都唔錯 😌 反而麵條方面比較粗糙 😶 稍微軟咗哋冇乜彈性
綠魅拉麵 ($62) + 五花肉叉燒 ($20/2塊)
評分:8/10.