適逢三八婦女節,美籍舊同學AK仔專程來港誠邀我地一家及另外兩位好友參加佢地即將於布吉舉行o既婚禮。AK仔對食同感情一樣,好專一 ,只愛吃牛扒、雞翼、同pizza;佢黎過香港幾次,小肥亦帶過佢去不同餐廳覓食,當中佢最鍾情華商會所西餐部o既雞翼,所以今次同未婚妻黎宣佈喜訊肥肥家族特意為佢選擇黎返華商。華商會所位於中環,交通非常方便,除咗火車之外,真係搭乜車都到。雖然一入大廈必先行落樓梯,不過唔知係咪華商會員中,年長人仕較多,亦有行動不便者,所以樓梯旁設有外置電動帶,運送會員或其他客人上落,非常周到 ;因裝置要預先充電,所以有需要人仕要一早向會所人員提出要求。華商會所共七層,只招待會員,其中十樓全層為會所之西餐部,有獨立廚房,水吧同伙計。華商個西餐部好闊落,應該係近幾年裝修過,地毯都仲好乾淨,小肥尤其欣賞嗰啲cushion櫈,夠新淨又舒適 。據大肥爸爸所講,華商午市時段無論係中餐定西餐都好爆,不過夜晚西餐部就好靜,我地嗰晚係唯一一枱客,可以話係免費包場為一對新人慶祝 !負責十樓o既祥仔只為我地一枱服務,可稱得上係隨傳隨到,有求必應,而且服務細心,令大家都食得開心又放心!因為要等一對例

因為要等一對例牌遲到o既新人,長期性肚餓o既大肥就先叫咗幾款小食黎送酒,人齊先各知叫食物。
一口牛柳配洋葱炒薯仔($63)
:一口一粒o既牛柳肉質鬆軟,配菜o既洋葱同薯仔爽脆野味,而且唔會太油膩,好啱送酒
一口牛柳配洋葱炒薯仔($63)
椒鹽雞軟骨($57):細細粒o既雞軟骨炸得好夠乾身,椒鹽味恰到好處,整體非常香脆,正!
椒鹽雞軟骨($57)
是日餐湯之忌廉粟米湯:簡單o既忌廉粟米湯香滑清甜,一啲都唔杰唔溜,粟米粒亦好爽,餐湯黎講真係好合格
是日餐湯之忌廉粟米湯
蜜汁厚切牛脷心扒($138,套餐包有餐包、餐湯、主菜、甜品及咖啡或茶):小弟都係第一次見到咁大咁厚o既牛脷
,唔怪得知依味主菜會名為牛脷扒啦!样哥仔真係冇介紹錯,超厚o既牛脷心扒肉質軟熟,腍中帶爽,以甜甜o既蜜汁作調味非常夾
蜜汁厚切牛脷心扒($138)
是日甜品之蛋糕:蛋糕唔甜,不過就乾咗少少。
是日蛋糕甜品
特濃咖啡:華商會所部咖啡機就喺我地面前,香濃o既咖啡即叫即製夠哂熱。
特濃咖啡
蜜汁雞中翼($63/半打):AK仔話華商會所西餐部o既雞翼係佢喺香港食過最好食o既,佢自己一個人食咗七客,即42隻
,認真唔講得笑!

華商會所只招待會員,物業權為華商所擁有,所以無租務上o既負擔,中菜食物價格方面出名有良心,不過會員們就覺得西餐部偏貴,因此好少幫襯。西餐部為十樓全層,燈光較其他層暗,會員可選擇播放電視或柔和o既背景音樂,OK有情調。因食客不多,好多時都會出現免費包場o既情況,享有單對單貼身服務,地方亦變得一啲都唔嘈吵,而且超級寬敞,仲有中環夜景睇,氣氛真係好唔錯
!會所冇加一,亦冇收其他開瓶費或切餅費,食物質高且份量足,雖然唔講得上係什麼高級餐廳,不過地方比出面茶餐廳或廉價西餐廳舒適優雅得多,服務亦明顯地更勝一籌,所以百幾蚊一個晚市套餐,有餐包、餐湯、主菜、甜品及咖啡或茶,都還可以接受,如果平啲當然係最好啦
,相信客人數目都會多返啲!
題外話/補充資料: 平時黎華商都係打牌多,三枱麻雀啱啱好一圍,所以例必食中餐。哈,翻查記錄先知自己從未為華商中菜部寫過食評,下次黎食飯時如果唔洗打牌一定要寫一編,推介會中各款美食給大家!
2014-03-08
一口牛柳配洋葱炒薯仔($63)
椒鹽雞軟骨($57)
是日餐湯之忌廉粟米湯
蜜汁厚切牛脷心扒($138)
特濃咖啡