2020-07-04 136 瀏覽
笑林寺, 今次入寺唔係想做十八銅人,亦都唔係想做食神。入寺都係想輕輕鬆鬆食個早餐飲杯咖啡,再同店名和裝修 fusion 一陣。入去見到枱櫈偏古風中式,店入面有金庸小說會形容到嘅裝飾擺設。咖啡杯有心思,上面印有古裝劇見到嘅畫卷 Patten。餐牌設計都有心思,嘢食同埋咖啡嘅名都精心設計過,食之前睇得開心。 店舖後門位於後行所以如果度門閂得唔好就會好容易有蚊,呢個係唯一少少嘅不足之處。咖啡分別點咗 Flat White 同 Americano。 店員會主動提供建議用邊種口味嘅豆比較合適,喺牆上都有大塊黑板寫咗佢哋會用嘅豆同埋每一種豆有嘅特性同埋味道。咖啡反而我覺得食物更加出色同更加有驚喜。食物分別叫咗黃金堅壁-香蕉西多士,同埋桃花島 - sour cream意粉配煙三文魚。先講香蕉西多,香蕉上面嘅焦糖做得非常之好,加埋煙肉整體又甜又鹹層次好好,伴碟有田園沙律。 意粉嘅sour cream唔會太酸都唔會太膩。要一讚意粉嘅口感,有彈性有咬口但唔會起骨,掌握嘅時間做得好好,係我個人非常之喜歡嘅意粉口感。醬汁亦都唔會整到成隻碟都係,但每條意粉都能夠沾上醬汁。另外唔知店主有冇機會睇到呢個食評,我私心
另外唔知店主有冇機會睇到呢個食評,我私心好喜歡店員或店主嘅playlist,有機會concert現場見 🤗
黃金堅壁
咖啡
桃花島
$150 (早餐)
黃金堅壁
桃花島