2022-12-01
呢間超過四十年既老字號,係灣仔開番多一間分店啦🤡吾好以為佢只係得雞食,其實佢仲有魚,牛腩同埋小食🤤假日食飯時間都比我想像中既多人,坐滿哂,仲有吾小外賣🤫.👁🗨華茶雙拼雞飯(7.5/10)💲60.➰叫呢個係可以滿足哂兩個慾望😂有招牌既華香雞同埋都出名有特式既烏龍茶香雞🐔前者其實係白滷水浸製而成既雞,雞味濃郁,帶點咸香,後者就係用左秘製醬油同埋用烏龍茶煙燻製成,食落真係有淡淡既煙燻烏龍茶香味,好特別🤩個人比較鍾意後者多啲🤣而且兩款既雞肉都好嫩滑,白飯加左$3升級做黃薑飯,冇諗過呢啲地方竟然有黃薑飯呀🫣飯粒乾身,粒粒分明,陣陣黃薑味,比起白飯更吸引.👁🗨潮式沙茶牛腩飯 (7.5/10) 💲55.➰除左食雞之外,個人推介呢個沙茶牛腩😎未食都聞倒陣陣沙茶香味,牛腩份量吾少,每舊都腍身,重點係入面有啲牛筋位,索哂啲沙茶湯底,真係好惹味🤭牛筋位又夠煙韌,好有骨膠骨既感覺,不過如果有埋蘿蔔就仲正🥲蘿蔔可以吸哂沙茶湯底既精華,撈飯一流😇.👁🗨滷水醬豬耳(7/10) 💲18.➰份量好多既豬耳,冇諗過$18會有咁多,最後都食吾哂呀🥲豬耳既滷水味好夠,幾入味,但係食得多就會覺得有啲啲咸😬.🔛 整體評分(
👁🗨華茶雙拼雞飯(7.5/10)💲60
👁🗨潮式沙茶牛腩飯 (7.5/10) 💲55
👁🗨滷水醬豬耳(7/10) 💲18
🔛 整體評分(7.5/10)