La Famille近年係香港愈開愈多分店,以輕形、清新的戚風蛋糕取勝,玻璃櫃內一個個蛋糕用高身保濕玻璃罩蓋著,有一份華麗典雅之餘,從味道上是希望可以保持最佳的口感🤤今次去到中環IFC分店,不設堂食,店方沒有附上冰袋或冰包,建議室溫放1小時內就食,雖然是外賣店,但好多人光顧,我4點左右去到,大部分既款式已經清空,好在早一步到,如果唔係連朱古力味都冇埋🙈------1. 榛果咖啡朱古力 $54外型非常精緻😍仲有一粒榛果朱古力上面,蛋糕咖啡味比較重,鍾意咖啡既朋友一定很喜歡,香醇咖啡再配上榛子堅果的香氣,兩者相當之夾,而且整體甜度唔高,唔會好膩2. 英國伯爵茶 $54伯爵茶係其中一款很受歡迎既款式,蛋糕內有伯爵茶碎屑,充斥住伯爵茶香☺️清香而不澀,奶油忌廉輕滑不會過甜,蛋糕綿密濕潤,仲有馬卡龍做裝飾,低調而典雅3. 香濃開心果 $64整個蛋糕都係綠色,蛋糕內有一粒粒開心果碎屑,提升了開心果味道之餘,又增添左不少口感,蛋糕上仲有士多啤梨作點綴,萬綠叢中一點紅,簡單得黎又幾突出😌4. 雙重朱古力 $54作為朱古力控不能不叫雙重朱古力🥰真係好好食,一切開蛋糕裏面有一層朱古力餡,有點似幕斯,質地軟滑

------
1. 榛果咖啡朱古力 $54

2. 英國伯爵茶 $54

3. 香濃開心果 $64

4. 雙重朱古力 $54
作為朱古力控不能不叫雙重朱古力🥰真係好好食,一切開蛋糕裏面有一層朱古力餡,有點似幕斯,質地軟滑,朱古力味香濃,仲有一粒粒既朱古力脆脆,口感豐富,必試呢款👍🏻
2020-07-17
外賣自取