2024-06-21
中環🚇大館入面有唔少高質餐廳,不過好似得呢間🥢 The Chinese Library 🇨🇳有 Brunch 點心放題,可以係咁華麗🤩嘅環境食精緻又好味嘅中式點心♨️,真係一樂也!呢度除咗有🫖銘茶供應之外仲有多款特色 cocktails 🍹同埋 mocktails,配搭有心思又好飲🥰,仲同中式點心好夾添☺️。佢哋有一系列嘅🧆頭盤任食;韭菜拌鮮竹同埋🌫️煙燻四喜素卷係素食之選,🌱清香美味;青芥醬蹄凍有少少🤏辛口幾開胃;香酥脆茄盒外面酥脆🍆入面仲包住啲肉碎,加上咕嚕肉風味醬汁🤤酸甜美味;同樣係香脆之選嘅點心仲有山楂🐖叉燒脆雲吞同埋木魚花🐟蘿蔔糕,前者有山楂嘅😋酸甜香,後者有千島醬同埋木如花嘅👍鮮味,正呀!蒸點心方面除咗有傳統嘅♨️水晶蝦餃之外,翡翠蘿蔔鮮蝦餃🦐細細粒勁鮮味,黑松露🍄素菜粿充滿黑松露香味。白胡椒🐓雞湯小籠包皮薄餡靚,而且入面充滿🥣白胡椒雞湯,入口有少少幸口🤤好特別。 麻香雞軟骨燒賣🥢更加有特色,除咗有雞軟骨🐔喺入面咬落有少少爽脆之外,裏面仲有🌶️藤椒嘅麻香,惹味又開胃!包點類有🍄松茸冬菇包,蜜汁🐖叉燒包同埋瑤柱香蔥😊糯米卷,各俱特色又高質👍。湯品類嘅香菇酥肉羹🥣用料十足,味道濃厚😋而且
中環🚇大館入面有唔少高質餐廳,不過好似得呢間🥢 The Chinese Library 🇨🇳有 Brunch 點心 放題,可以係咁華麗🤩嘅環境食精緻又好味嘅中式點心♨️,真係一樂也!
湯品類嘅香菇酥肉羹🥣用料十足,味道濃厚😋而且充滿香菇🍄味。
沙薑醬油手撕雞🐓肉質十分嫩滑,沙薑醬油🤤味道層次感強,又唔會太咸☺️。
珍肝醬煮原隻花膠筒😍好特別,佢用雞肝製造出鮮味嘅🐓醬汁,再去煮原隻花膠筒🐟,入口好腍好黏口而且鮮味香濃😋!
甜品🍮方面流心紫薯球外殼香脆超流心🤩;雪映千層糕軟綿綿又香甜🤤;茉莉花茶凍奶香濃郁仲有淡淡🌼茉莉花香;不過我最鐘意嘅係🥥椰奶藍冰粉,佢有好香嘅椰奶味🥰,冰粉爽滑再加上少少酸甜嘅😋柚子肉,好啱我口味!