四月真係特別多人生日!今日又到一位男友人的生日,佢喜歡大魚大肉又惹味的菜餚而這班朋友又有男有女......所以「打邊邊」真係不貳之選!大家都在九龍區工作,在網上找到這間什多好評的打邊爐海鮮火煱燒烤店,我冇打少字呀,間餐廳真係就咁叫做打邊爐海鮮火煱燒烤店!完全突出主題,不需再加名,只想客人記住呢度的食物!一行六人,老闆王生介紹了幾款招牌菜,聽個名很好吃價錢亦實惠,咁就點了老闆介紹的:鮮活烤魚 (香辣底)HK$368一般火煱店都係用鯇魚或桂花,好少咁落本用斑的,仲係超過兩斤的活沙巴龍躉配以惹味的香辣湯底!此餸極具份量,起碼有四個人才能吃得下!那麼大條的沙巴龍躉因為走了油,食起來魚皮煙靱,啖啖魚肉又厚又爽,極具質感!再配上香辣湯底,啖啖爽囗吸收了湯的味道,食起來非常惹味。絶對值回票價!花甲肉蟹煱(湯底),小辣 HK$568因為怕花甲煮得太耐會靱,所以我們先把花甲打搯出來食,怎知裏面有數之不盡的花甲,六個人也用了一些時間才把煱中花甲清得七七八八。花甲非常嫩和鮮甜,而且完全沒有沙,正!接下來係隻肉蟹,蟹鉗好大隻啖啖肉,肉質很甜嫩!味道不用說了,吸收咗用超過兩斤幾花甲再加上胡椒的清湯,簡單鮮甜無比
鮮活烤魚 (香辣底)HK$368
鮮活烤魚

花甲肉蟹煱(湯底),小辣 HK$568

因為怕花甲煮得太耐會靱,所以我們先把花甲打搯出來食,怎知裏面有數之不盡的花甲,六個人也用了一些時間才把煱中花甲清得七七八八。花甲非常嫩和鮮甜,而且完全沒有沙,正!接下來係隻肉蟹,蟹鉗好大隻啖啖肉,肉質很甜嫩!味道不用說了,吸收咗用超過兩斤幾花甲再加上胡椒的清湯,簡單鮮甜無比!食完兩個菜/煱都飽飽地,但煱中還有大量我至愛的什菇,當然不會放過!吸收了兩斤花甲和蟹的鮮味,真的爽甜無比哩!
花甲肉蟹煱
本地手切鮮牛頸脊 HK$2xx
兩個餸後,我已經飽到投降了。班食肉獸還點了本地手切鮮牛頸脊 HK$2xx!我是牛魔王,我當然不會錯過啦!!牛肉好鮮味,肉汁豐富,這部位肥瘦恰當,肉質非常彈牙!正正!!
本地手切鮮牛頸脊
招牌臘味煲仔飯 (大)HK$188
本來已經飽到上心口,但老闆話一定要試佢地個招牌臘味煲仔飯,因為是廚師堅持由生米煮成熟的煲仔飯,很花功夫!原來不好米飯的我, 也很好奇試試。侍應在我隔離分飯,一打開煲蓋,臘味同飯焦混合的香味簡直令人垂涎三尺,再加上特製的煲仔飯豉油真的令我地不能再等嘞!!老闆果然冇誇大大,㕑師堅持專心用手不斷攪動而煮成煲仔飯令每粒飯又香又卜卜脆,每粒也唔燶的飯焦⋯⋯臘味採用上乘的材料,香但不肥膩!
題外話/補充資料: 惠顧1000元以上可憑的士收據(只限去程)回贈最高50元的車資補貼)
2015-04-30
慶祝紀念