2018-07-08 1542 瀏覽
之前曾幫襯過位於中環嘅「Steak Bar」,早前途經蘭桂坊,發現原來這間日式牛扒店已經搬咗去銅鑼灣登龍街,而原址就改咗做「Burger Bar」。瀏覽過網上餐牌,見店子有我愛吃嘅蘑菇扒漢堡供應,已經即時將餐廳放喺 wishlist,趁這晚小鬼不回來吃飯,就一於兩口子過嚟蘭桂坊行下,順便以 burger 做晚餐。餐廳裝潢同之前嘅「Steak Bar」分別不大,面積細小,座位不多,全部以高身嘅檯櫈為主,桌子擺放得有點密麻,幸好來到時,時間尚早,店內食客不多,店員讓我倆隨意選擇座位,感覺亦蠻不錯。翻開店員送上嘅餐牌,漢堡包共有 9 款選擇,大部份以牛為主,另外亦有雞扒漢堡、炸魚漢堡及素田園磨菇扒漢堡,售價由 $80 至 $145 不等,而客人凡惠顧漢堡,便可用優惠價加配幾款指定小食。小吃當然亦可以散點,全部以炸物為主,有薯條、薯角、洋蔥圈、炸魷魚及吉列炸蝦等。揀好食物後,便可以用點菜紙直接落單,店員會將食物隨後送上。筆者是炸物粉絲,先嚟兩款小食過下口癮,選了洋蔥圈 ($55)  同炸魷魚 ($55),兩款炸物水準都唔錯,炸得金黃香脆,調味恰到好處。洋蔥圈入口外脆內軟,粉漿唔算厚,味道帶甜;

筆者是炸物粉絲,先嚟兩款小食過下口癮,選了洋蔥圈 ($55)  同炸魷魚 ($55),兩款炸物水準都唔錯,炸得金黃香脆,調味恰到好處。洋蔥圈入口外脆內軟,粉漿唔算厚,味道帶甜;而炸魷魚亦分量十足,上檯時仍熱辣辣,咬下煙韌富嚼勁,是筆者心水之選!

Burger 選了我心儀嘅素田園磨菇扒漢堡 ($80),漢堡包以木托板呈上,個子不大,用料很簡單,包面灑滿黑白芝麻,而入面就夾有大燒烤蘑菇、車打芝士、生菜、番茄、炒洋蔥同招牌特製醬。麵包應該有烘過,但食落唔算好脆口,包身非常軟熟,芝士半溶化,生菜新鮮爽口,番茄清甜多汁,不過最值得一讚嘅,當然係中間嘅大磨菇,厚肉鮮甜、嫩滑多汁,juicy 程度絕對不遜於漢堡扒。

至於胃口唔錯嘅老公就揀咗炸魚漢堡 ($90),材料有炸魚柳、生菜、番茄同羅勒醬,另外再加咗兩款 toppings,包括煙肉 (+$20)  同大燒烤蘑菇 (+$40)。由於餡料眾多,加上疊得高高,所以個漢堡包看起來非常巨型,賣相澎湃。魚柳即叫即炸,極為大件,有成 1.5 隻手掌長,如臉般大小,十分誇張。一口咬下,魚柳外層炸至脆卜卜,食落非常鬆化,而入面嘅魚肉亦滑溜不乾身,配埋鹹香惹味嘅煙肉同多汁嘅大烤菇吃,再加罐檸檬汽水 ($18)  作結,食完真係大滿足,喜歡吃漢堡包的朋友不容錯過!
2018-07-07