2019-07-23
來到周末,遇上落雨天,見雨停了,按照原定計劃到上環東街一間Café Hea 一下。我地大約3點前到達,可能因為落雨,所以店內未見有客,可以隨便揀位(之後就好多客喇)。店主養有2隻柴犬,但因為落雨,所以無係店內坐陣,今次同佢無緣喇~~~~店內除左有柴犬裝飾外,牆身都有唔同嘅裝飾&掛畫。。。其中一個小角設有小溫室,種左唔同嘅植物。。。店面雖然唔大,但無壓迫感之餘,燈光柔和,讓客人可以放鬆心情,享受一下。坐低後店員便會送上餐牌,某人被 “Rainbow Latte”吸引。咖啡師好有耐性咁同我地解釋,Rainbow Latte有紅、粉紅、橙、黃、藍、綠、紫幾隻色,分別由玫瑰、泰國Nom Yen、橙、菠蘿、青瓜、蝶豆花、薰衣草調配而成,可選凍飲或熱飲。凍Exotic Yellow - $55 黃色果杯係菠蘿味嘅奶,旁邊係Expresso,如果想要多一個Shot都可以再加錢。客人根據自己嘅口味將expresso加落奶到。味道唔會太甜,有淡淡嘅菠蘿香,因為始於係咖啡,所以咖啡味仍重,菠蘿味只係襯托,口滑好幼滑,推介﹗抹搽系列除左有一般嘅抹茶Latte,仲有柚子抹茶、抹茶梳打及抹茶檸檬。熱柚子抹茶Ma
店內除左有柴犬裝飾外,牆身都有唔同嘅裝飾&掛畫。。。
其中一個小角設有小溫室,種左唔同嘅植物。。。
凍Exotic Yellow - $55
Exotic Yellow
Exotic Yellow
抹搽系列
熱柚子抹茶Matcha Yuzu - $50
柚子抹茶
抹茶味尚算濃,加入柚子,有啖啖嘅柚子肉,味道好清新,有淡淡嘅柚子味,又無搶走抹茶味,兩種味道配合得剛剛好。
柚子抹茶
因為已經食左Lunch,所以除左飲品,另外點一個輕食。
夏日特色 牛油果沙律吐司 - $105
牛油果沙律吐司
雖然落雨,但仍然悶熱,所以點左個沙律。
係一塊厚切麥包上面,舖滿牛油果粒、切碎荷蘭茄、雨衣金蘭及菜沙律,堆到好似一坐小山。每樣材料都好新鮮,蕃茄及沙律醬有少少酸酸地,菜又好Fresh,所以好開胃,兩個人share一份,再每人叫一杯飲品,份量剛剛好。
整體來講,食物質素、味道及環境都超讚,只係價錢方面略貴~~~~~~