2022-02-04 51 瀏覽
新年去左葵廣掃街,因為最近葵涌邨爆疲再加上我早去到,所以葵廣唔算多人。行左一圈見倒哩間食雪糕漢堡幾吸引又唔貴當然要試下。佢地嘅雪糕有幾款唔同味,除左配漢堡,亦可以揀配三文治或者班戟,佢地同時仲有小食供應。因為小店得一個人負責,所以店員有時間會入左廚房準備食材,如果要落單就要撳鐘仔。朱古力雪糕漢堡+Oreo碎+朱古力醬($35)  - 除左揀雪糕同麵包之外,食客仲可以揀兩款配料,我就揀左Oreo碎同朱古力醬,如果要再加配料就每款加$3。雪糕漢堡係預先切開左一半方便食,小店仲會有膠手套、叉同紙巾提供。朱古力雪糕朱味都幾濃,漢堡個質地有啲似豆沙餅個餅皮咁,幾軟熟唔會太乾,不過就算用手套食啲雪糕都好容易滴到周地都係,要食得比較小心。香芋雪糕班戟+花生碎+焦糖漿($35) - 班戟口感同漢堡差唔多,只係外形唔同,似一個打開嘅散銀包咁,因為冇切開,用叉都食倒,反而冇漢堡咁易食到啲雪糕滴晒落地,而香芋雪糕都食得出香芋味,以平價雪糕黎講都算唔錯。炸薯條(跟餐加$15) - 小食本身散叫就$25,但如果有叫雪糕就可以加$15加配。薯條份量都幾多,係幾多肉嘅粗薯,即叫即炸好夠熱又夠脆,店員仲會問我地需唔需

香芋雪糕班戟+花生碎+焦糖漿

炸薯條(跟餐加$15) - 小食本身散叫就$25,但如果有叫雪糕就可以加$15加配。薯條份量都幾多,係幾多肉嘅粗薯,即叫即炸好夠熱又夠脆,店員仲會問我地需唔需要加鹽。
炸薯條

總結,雪糕漢堡除左好食之外,都比想像中飽肚,如果一人食一個再加埋小食真係可以當正餐勁飽,如果想試埋其他食店,建議可以兩個人share一個。
香芋雪糕班戟+花生碎+焦糖漿
炸薯條