2017-01-12 3051 瀏覽
今日係朋友既生日,而朋友係韓國迷,所以就專登Book左間韓國Fusion菜去試試。8點半去到一入低已經餓到癲左,就聞到隔離台食物一陣陣的蒜味,餓到癲左,所以5分鐘唔夠已經點哂所有菜。凱撤沙律(原條羅馬生菜)人生第一次見到沙律係可以原條生菜擺上台,都幾有新意下...原條生菜上條撤上芝士條丶炸蒜同埋凱撤沙律汁,味道唔錯,炸蒜味幾好,但係其實唔需要原條生菜上,我反而想佢切開方便進食。原條上有點不方便醬汁滲入每一口菜之中。蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦意粉意粉味道唔錯,但係意粉煮得比較腍了一點,缺乏了意粉應有的咬勁。忌廉汁做得唔錯,唔會太濃而好膩的感覺。相比之下,龍蝦肉煮得麻麻地,肉質唔算新鮮,而且細細粒,冇咩咬口。檸檬辣魷魚韓風意大利飯配醃演蒜芯雖然賣相冇意粉咁令,但係味道比起意粉更好食!味道偏辣,非常惹味,魷魚都幾爽口,味道好濃郁,好岩我口味!MFG招牌意大利薄餅,材料包括有蝦丶菠蘿丶炸蒜片同埋撤係上面的芝士碎條。整體味道調和得非常好,唔會覺得炸蒜片的味道好濃,菠蘿少許的酸味同埋蝦竟然出奇咁夾炸蒜片,加上Pizza係脆身既薄批,所以味道勁岩我口味,正!我自己一個都食左半個Pizza(4塊)炸MFG招
Caesar Salad
凱撤沙律(原條羅馬生菜)
人生第一次見到沙律係可以原條生菜擺上台,都幾有新意下...
Crab & Lobster Pasta
蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦意粉

忌廉汁做得唔錯,唔會太濃而好膩的感覺。

Lemon Calamari Cream Risotto
檸檬辣魷魚韓風意大利飯配醃演蒜芯
雖然賣相冇意粉咁令,但係味道比起意粉更好食!
味道偏辣,非常惹味,魷魚都幾爽口,味道好濃郁,好岩我口味!
Garlic Steak
炸MFG招牌肉眼扒配蒜頭山
肉眼扒表面撤上超勁多的炸蒜片同埋蒜泥,味道超濃。底部加了好多洋蔥吸哂D味,好惹味。
但作為主角的牛扒反而有點失色,肉質太腍,一切就有種整爛D肉的感覺,肉質唔夠結實。雖然味道唔錯,但係切完之後個賣相勁差。而且牛扒同蒜的味道分開左,冇特別的加成效果。
Garlic Hug Steak
烤澳洲牛柳配蒜香芝士忌廉汁
5CM厚的牛柳入面加入了滿滿的蒜泥,再加上洋蔥同埋忌廉汁。牛柳烤得唔錯,大約5至7成熟,肉質帶點粉紅,同埋蒜泥的味道都幾夾,但係唔算好衝擊性的味道。忌廉汁幾濃,但有點蓋過了蒜泥的味道,整體味道調和得未夠好。
5個人,每人都係$240,都算OK價位
2017-01-11