2017-10-06 55 瀏覽
元朗愈黎愈多拉麵店,間間都好有日本特色。今日就試下位於千色店後面嘅拉麵天王,地理位置好方便,店鋪細細,坐得唔算迫,裝修都好有日本風味。同日本一樣,自己畫紙簡選拉麵軟硬程度,口味濃淡,要唔要叉燒等等。我就簡左限定天王($72),可以選擇胡椒或蒜蓉,我就簡左蒜蓉,口味同香油都簡左普通,叉燒如蔥都要,麵要硬身。拉麵黎到,係極濃蒜味,口入面全部都係蒜味,個人認為湯底就算係係普通選擇都夠哂味嫁喇。朋友叫左個赤天王($62),一聽都知係辣嘅湯底,唔係話好辣,可以接受叉燒肥瘦岩岩好,每碗仲有半隻流心蛋,份量都夠。然後我地仲要左個豚角煮($25),係一塊厚嘅五花腩肉加上一D醬油。仲有烤餃子($30),有五隻,餃子好香口,唔錯唔錯。總括而言,拉麵天王係元朗拉麵店黎講平靚正之選,又唔洗加一。

叉燒肥瘦岩岩好,每碗仲有半隻流心蛋,份量都夠。

仲有烤餃子($30),有五隻,餃子好香口,唔錯唔錯。

總括而言,拉麵天王係元朗拉麵店黎講平靚正之選,又唔洗加一。