2019-05-28
好討厭禮拜一去銀行,總會搞到連食飯嘅時間都冇埋。純屬路過,雖然隔離有間新嘅餐廳,但穩陣起見,都係入咗八方雲集,始終食過幾次,都放心。原以為係簡單快捷嘅一餐,結果食到成肚氣。啲嘢食都係自己喺張紙到剔,然後由啲樓面阿姐入電腦單。最初冇為意,之後先見到,我想飲嘅雙Q奶茶冇幫我order到!最先上嘅係酸辣湯,酸味濃,冇乜辣味。有齊木耳絲、麵線數條、金針菇、紅蘿蔔絲同肉絲、豆腐粒,叫做足料。熱辣辣,要慢慢食,不過我食晒啦,啲鍋貼都仲未上。睇睇啲樓面阿姐,喺到吹水,仲要係最前面張檯食緊麥記雞翼,完全冇理到啲客。直到坐喺我後面嘅兩個姐姐都終於出聲問:“啲嘢都飲晒啦,鍋貼呢?”食緊雞翼嘅阿姐先恍然大悟,急急腳走去個檔入面,一路搞一路大聲講:“煎燶咗啊,等等先啊,唔好意思!”當時知道自己都中招,冇計,都要等,但真心餓到人都等到憫。鍋貼上到來,仲見到啲焦,應該係啲殘餘物,唔夠脆,亦冇印象中咁辣啦,只有好濃重嘅蒜頭味。如果係泡菜鍋貼,咁只能夠說呢款泡菜嘅質素都真係麻麻哋!食完真係好需要杯雙Q奶茶啷啷口!夜晚嘅時候,明顯地胃氣漲,噁咗幾聲,空氣中瀰漫嘅全都是啲蒜頭味!好臭啊~最後講返啲餐具問題,已經有好多餐廳
原以為係簡單快捷嘅一餐,結果食到成肚氣。
最先上嘅係酸辣湯,酸味濃,冇乜辣味。
熱辣辣,要慢慢食,不過我食晒啦,啲鍋貼都仲未上。
當時知道自己都中招,冇計,都要等,但真心餓到人都等到憫。
如果係泡菜鍋貼,咁只能夠說呢款泡菜嘅質素都真係麻麻哋!
食完真係好需要杯雙Q奶茶啷啷口!
最後講返啲餐具問題,已經有好多餐廳都開始講究環保嘅時候,八方雲集仍然係全部都係一次性餐具用品,呢個亦係點解我有的揀寧願揀其他餐廳嘅選擇之一。