2016-08-22
一向都係蒜頭狂熱至愛份子,無蒜不歡,喺facebook見到一間以蒜頭為主嘅餐廳, 上至前菜沙律, 下至甜品, 都可以搵到蒜頭嘅蹤影, 一向都唔怕“口臭”嘅我, 就約埋幾個朋友一齊去開餐。呢間《Mad for Garlic》 位於時代廣場食通天, 地點超級方便, 一出lift就可以見到餐廳大門。 餐廳好有韓風感覺, 門口嘅我Oppa又高大又靚仔。叫咗必食推介garlic bread tower, 唔好以為都係普通嘅蒜蓉包, 叫tower嘅原因係因為佢將法包企直放, 上面鋪滿大量生蒜熟蒜, 食之前waiter會幫我哋將個蒜蓉推入法包中心, 仲會幫我哋壓扁同切成幾份, 法包焗到脆卜卜,食落熱辣辣, 而且蒜蓉味極香, 難怪每枱嘅食客都會點啦~第二樣must點item一定係Garlic Steak, 顧名思義牛扒上面有大量大量嘅蒜蓉山, 蒜蓉嘅種有 炸蒜片,生蒜,同熟蒜, 鍾意食蒜嘅朋友真係覺得無可抗拒。 澳洲牛扒肉味香濃, 而且佈滿肉汁, 蒜片同牛扒無論口感同味道都非常匹配, 蒜片脆卜卜對比牛扒嘅嫩滑, 蒜味嘅香濃配埋牛扒嘅鮮味, 令人不禁一口蒜一口牛咁大口吃下。招牌蒜片墨西哥辣椒炒意粉都非
呢間《Mad for Garlic》 位於時代廣場食通天, 地點超級方便, 一出lift就可以見到餐廳大門。 餐廳好有韓風感覺, 門口嘅我Oppa又高大又靚仔。 叫咗必食推介garlic bread tower, 唔好以為都係普通嘅蒜蓉包, 叫tower嘅原因係因為佢將法包企直放, 上面鋪滿大量生蒜熟蒜, 食之前 waiter會幫我哋將個蒜蓉推入法包中心, 仲會幫我哋壓扁同切成幾份, 法包焗到脆卜卜,食落熱辣辣, 而且蒜蓉味極香, 難怪每枱嘅食客都會點啦~