2015-11-11
朋友仔好耐無見, 難得有人生日, 又係時候約出黎見見面, 順便食餐好的放鬆下. 之前一直想試近期好受歡迎蒸氣石鍋, 聽好多朋友介紹潮福吾錯, 所以就同成班朋友仔去試下. 呢間潮福西環分店都算就腳, 港鐵西環站行5分鐘左右就到, 門面相當光猛及有大大招牌, 十分易搵.店內海鮮種類非常多, 魚蝦蟹貝殼當然吾少得, 仲有燒味同其他小菜. 款式太多吾知點揀, 可以直接去餐廳的海鮮櫃揀海鮮, 全部都明碼實價.商議後我地點左 蒜茸蒸龍蝦, 薑蔥蒸生蠔, 蒜茸蒸元貝, 蒜茸蒸聖子, 蒜茸蒸勝瓜, 蒜茸蒸茄子,蒜茸肉蟹蒸糯米飯, 手剁鮮蝦丸及清蒸和牛呢間餐廳最好的地方就係全程有侍應服侍, 侍應會建議食邊樣先, 又會逐碟將海鮮放入蒸籠及調較蒸煮時間, 全程吾使操心, 只係等食就可以了一開始蒸海鮮前, 侍應會將生米, 南瓜同排骨放入蒸籠下格, 用意係上層蒸海鮮時, 海鮮鮮甜的汁會滴落下格被米吸收, 吸收到不同海鮮精華濃湯煮出一煲非常美味的粥將會在今餐最後壓軸地出場講返海鮮, 最先出場的係薑蔥蒸生蠔, 每隻生蠔都差吾多有女仔手掌咁大, 蒸的時間岩岩好, 生蠔肥美多汁, 加上薑蔥已辟去腥味, 能夠深深感受到生
總括黎講, 今餐相當滿足, 價錢雖然唔平, 但係海鮮同其他食物都吾錯, 只係蔬菜類失手, 希望有改善.
題外話/補充資料:
雖然食物質素吾錯, 但係員工態度係真係吾多好. 話說我地叫了一"揸"竹蔗芧根, 點知我地不約而同咁聞到霉臭味. 我地同職員反映, 要求換其他飲品, 點知個侍應第一句就話"無可能", 然後話我地吾識飲, 好似我地未飲過竹蔗芧根咁, 吾肯幫我地換. 咁我地就同另一個著西裝的疑似高級反映問題, 點知佢聽完只係"哦"左一聲就走左, 仲以為佢係走左換其他野飲俾我地啦, 點知佢就無再返過黎, 之後我地再叫佢幾次, 但係佢竟然迴避我地的目光,扮睇吾到, 真係好失望, 咁大間餐廳, 竟然有咁的處理手法......