2016-05-17
剛好係Saturday,本來以為我晚上要食自己喇,點知臨放工媽子call我,表妹表哥都得閒,不如我收工過去一齊食飯。甘有得食,我就更系nana臨做埋D收尾趕過去啦。因為一個人翻屋企都係食出前一丁。我過到去已經差不多8點。表妹m我話系大補商場果個潮福,電視上面都做過推薦。去到舅父表妹已經坐曬系度等我同表哥,我來到剛好準備上菜。話已經點咗我中意食嘅雞。 去到見到個竹羅帽蓋咁嘅覺得好新奇,舅父還開玩表妹,我清明拜山可以帶NEE個翻去,唔怕落雨。蟲草花蒸鮮雞。首先,香味十足,掀嘅蓋蟲草花嘅香味已經撲鼻而來。蟲草唔系好碎那種,好有嚼口。D雞就真系無得頂,首先夠嫩滑,而且唔會覺得好多生粉。而且我覺得都系雞俾位多喔,唔知系咪佢哋知道我鐘意食雞故意留曬D靚部位比我。裡面多汁,又有蟲草嘅香味而且好好餸飯嘅。番薯蜆。好新鮮,D蜆夠大只。以前自己煮,都系好多蒜蓉,但係NEE度系甘蒸,反而更加鮮甜,都好滑,裡面好乾淨。蒜味唔濃,但係蜆原來嘅鮮甜出曬來,以前以為甘樣煮會腥,但係一D都唔會。有驚喜,表哥都話好好味。海中蝦。我地平時食蝦,都系基圍蝦,之前系其他海鮮檔食海蝦都系比較細只,但係呢度又幾大只喔,但係鮮
去到見到個竹羅帽蓋咁嘅覺得好新奇,舅父還開玩表妹,我清明拜山可以帶NEE個翻去,唔怕落雨。 蟲草花蒸鮮雞。首先,香味十足,掀嘅蓋蟲草花嘅香味已經撲鼻而來。蟲草唔系好碎那種,好有嚼口。D雞就真系無得頂,首先夠嫩滑,而且唔會覺得好多生粉。而且我覺得都系雞俾位多喔,唔知系咪佢哋知道我鐘意食雞故意留曬D靚部位比我。裡面多汁,又有蟲草嘅香味而且好好餸飯嘅。 番薯蜆。好新鮮,D蜆夠大只。以前自己煮,都系好多蒜蓉,但係NEE度系甘蒸,反而更加鮮甜,都好滑,裡面好乾淨。蒜味唔濃,但係蜆原來嘅鮮甜出曬來,以前以為甘樣煮會腥,但係一D都唔會。有驚喜,表哥都話好好味。 海中蝦。我地平時食蝦,都系基圍蝦,之前系其他海鮮檔食海蝦都系比較細只,但係呢度又幾大只喔,但係鮮美好多,每只都有竹仔穿住,食起來好方便唔會食甘邋遢。 花蛤。啦啦啦...也是我的最愛,花蛤。分量夠多,而且都夠大只,以前食都系好重蒜味,今次少蒜都系鮮美好多。都系好新鮮,因為開起來見到裡面肉都好嫩滑D殼都系好乾淨,我鐘意食清清甜甜甘,我媽鐘意蘸汁。個人口味唔同都系好推薦。 蒜蓉肉蟹蒸糯米飯。呢個飯真系好香,首先蟹肉好多,蟹味仲好濃,糯米飯好有嚼口,用D蒜蓉蟹肉汁撈勻D飯,每一啖都系蟹肉嘅感覺,我覺得真系出來食飯就系食呢種自己煮唔出來嘅好味。一人小碗,剛剛好。 南非鮮鮑。最后表哥因為來遲仲一人幫我哋點咗只南非鮮鮑,搞到我下次一起吃飯下決心一定要早到先嘚。(68HK/個)好精緻,好爽口肉好嫩,又有D鮑汁,我就中意一啖食曬。嘴裡面都系又爽口又彈牙感覺,一個字--正!