2018-04-17
睇完戲之後唔係好肚餓因為係睇戲嘅時候食爆谷已經飽飽地 但係經過鳳城見到個蒸氣鍋又好想試下本來我地係坐卡位架 但係帶位既姐姐見到我地一袋二袋咁就安排我地坐左係大檯 仲有電視睇添呀 我好想食個海鮮五層塔架 但係我個朋友話佢真係唔係好食得落野 所以我哋唯有散叫三樣野去蒸囉〰️龍躉頭腩〰️我鍾意食魚 朋友就鐘意食魚頭 呢啲餸簡直滿足晒我地兩個既願望呀呢碟魚係寫到明係要蒸8分鐘既 個侍應話蒸8分鐘就會係啱啱好 果然呢個時間係剛剛好嘅 魚肉唔會蒸到老晒 但係有啱啱熟 肉質好滑 好嫩口 條魚都算好新鮮呀〰️順德馳名污糟雞〰️其實我係食完先知道呢個雞嘅名架 因為我覺得個味同平時食既冇乜特別大既分別 咁當然啦 呢種食法隻雞一定會個滑d既 一d都唔韌呀 配菜本耳都好好味〰️咸排骨瑤柱粥底〰️其實呢樣先係第一樣食蒸氣既第一個步驟因為個粥係放係最底個層既 當你蒸唔同嘅餸嘅時候 所有餸既精華都會跌咗滴晒落去個粥入面 所以個粥就同平時既好唔同 佢既味係複雜d既因為我哋叫得唔多餸 所以要另外再加多十五分鐘去煲呢碗粥 呢個粥係用北方米都煮 粒米既形狀比我地平時食既肥大 雖然粥唔算好綿 (可能因為煲既時間唔夠長 )但係碗粥有好濃
〰️龍躉頭腩〰️
〰️順德馳名污糟雞〰️
配菜本耳都好好味
〰️咸排骨瑤柱粥底〰️
其實呢樣先係第一樣食蒸氣既第一個步驟
因為我哋叫得唔多餸 所以要另外再加多十五分鐘去煲呢碗粥 呢個粥係用北方米都煮 粒米既形狀比我地平時食既肥大 雖然粥唔算好綿 (可能因為煲既時間唔夠長 )但係碗粥有好濃郁既雞味 好似食咁雞粥咁