2021-09-11 116 瀏覽
日本嘢就食得多,但係好少食到蒸籠料理。今日就試下北角呢一間野郎蒸,價錢親民得嚟亦都比平日食到嘅日本菜更加健康。為咗試一試蒸籠煮嘅肉會有啲咩唔同,我哋叫咗美國牛小排加豚腩片蒸籠定食,定食包咗前菜三點、白飯、味噌湯。喺老闆娘極力推介之下,我哋都叫咗翼板嘅石燒,可以追加白飯或者沙律。首先嚟嘅係石燒翼板,餐廳只係會煮到一成熟,之後食客可以根據自己喜好,燒至更加熟又或者先行拎開,到食嘅時候先稍為燒一燒加熱,餐廳仲提供左唔同嘅調味料等顧客可以自由配搭。翼板食落去好重牛味,即使唔覺意煮得太熟,亦都唔會太韌。食咁多肉當然要叫沙律補償啦,沙律加咗少少芝麻醬食落去非常滋味,但係朋友嘅白飯亦都令我非常推介,除咗煮到飯粒非常之軟熟之外,亦都加咗啲調味粉,就咁食都絕對冇問題。之後嚟嘅就係神秘嘅蒸籠定食,首先好奇怪點解有兩層嘅?原來下層係湯包,用佢嚟蒸嘅話啲餸菜就會份外香同入味。打開蒸籠嗰下簡直嘩咗出嚟,睇得出餐廳擺得好有心思,即使係蒸籠入面都有用心擺放啲蔬菜同埋肉。食落去味道淡淡地,可以品嚐到牛小排同埋豚腩本身嘅鮮甜嘅肉味,當然重口味嘅香港人亦都可以點少少調味一齊食。食食吓仲發現,原來蒸籠入邊仲有好多嘅蔬菜,有

前菜三點、味噌湯

石燒翼板

翼板食落去好重牛味,即使唔覺意煮得太熟,亦都唔會太韌。
翼板

沙律

蒸籠定食

美國牛小排加豚腩片蒸籠定食

食食吓仲發現,原來蒸籠入邊仲有好多嘅蔬菜,有椰菜、金菇、冬菇等等,呢個煮法嘅蔬菜亦都可以保持清甜,絕對係令人滿足嘅健康之選。
2021-08-31
前菜三點、味噌湯