2011-04-03
日式炸豬扒時不時都有過江龍到港開業,但似乎未有一間可以動搖丼吉嘅老大哥地位。今次在食友S嘅推介下,再次到中環The Loop 11/F試菜,目標要試嘅係呢間剛開業嘅Ichigo日式炸豬扒專門店,就睇下呢間草莓炸豬扒(Ichigo日文解作草莓)又可唔可以繼豚組,銀座梅林之外,成為香港另一股吉列新勢力?星期六中午到來正係餐廳開張後第二日,雜誌傳媒宣傳似乎唔多足夠,整個午餐時間亦只有我們一檯客人,所以今次體驗有如包場一樣,加上餐廳裝修設計唔錯,落地玻璃窗加上全木製餐檯椅,令人感覺非常舒服。由於剛剛開業,侍應解釋食品選擇唔多,而且午餐跟晚餐亦暫時係同一個餐牌。餐牌上只有9款吉列炸豬扒,一款吉列炸安格斯牛柳同埋兩款炸海鮮,而飲品亦只有免費嘅麥茶同埋索價$28一支嘅波子汽水,當然對於有選擇困難症嘅我,反而係一件好事啦!最後在笑容可掬嘅負責人介紹下,選叫左兩款Signature套餐,特級吉列炸豬排SET同埋千層炸豬扒排SET。待餐期間在餐廳不停拍照,見到每一張檯上面都有兩支一高一矮嘅調味料,負責人解釋下得知高果支係食店特別秘製嘅吉列豬扒醬汁,而矮果支就係柚子岩鹽,雖然岩鹽主要用來配搭吉列海鮮,但用來
Ichigo仍然係新開張階段,以食物同服務質素黎講,已做得令人非常滿意。負責人在餐後細心聆聽小弟意見之外,亦對不足之處多番道歉,並送上一大堆折扣優惠劵,特此多謝。其實所謂不足之處或者只係本人較為挑剔,當然我亦希望小弟嘅一份意見,可以幫到呢粒草莓長得更甜更好味!