2011-04-03 17 瀏覽
日式炸豬扒時不時都有過江龍到港開業,但似乎未有一間可以動搖丼吉嘅老大哥地位。今次在食友S嘅推介下,再次到中環The Loop 11/F試菜,目標要試嘅係呢間剛開業嘅Ichigo日式炸豬扒專門店,就睇下呢間草莓炸豬扒(Ichigo日文解作草莓)又可唔可以繼豚組,銀座梅林之外,成為香港另一股吉列新勢力?星期六中午到來正係餐廳開張後第二日,雜誌傳媒宣傳似乎唔多足夠,整個午餐時間亦只有我們一檯客人,所以今次體驗有如包場一樣,加上餐廳裝修設計唔錯,落地玻璃窗加上全木製餐檯椅,令人感覺非常舒服。由於剛剛開業,侍應解釋食品選擇唔多,而且午餐跟晚餐亦暫時係同一個餐牌。餐牌上只有9款吉列炸豬扒,一款吉列炸安格斯牛柳同埋兩款炸海鮮,而飲品亦只有免費嘅麥茶同埋索價$28一支嘅波子汽水,當然對於有選擇困難症嘅我,反而係一件好事啦!最後在笑容可掬嘅負責人介紹下,選叫左兩款Signature套餐,特級吉列炸豬排SET同埋千層炸豬扒排SET。待餐期間在餐廳不停拍照,見到每一張檯上面都有兩支一高一矮嘅調味料,負責人解釋下得知高果支係食店特別秘製嘅吉列豬扒醬汁,而矮果支就係柚子岩鹽,雖然岩鹽主要用來配搭吉列海鮮,但用來
簡單,舒適,曖洋洋...
款式供應唔多,但好味就已足夠
秘醬跟岩鹽係每張檯嘅守護神
待餐期間在餐廳不停拍照,見到每一張檯上面都有兩支一高一矮嘅調味料,負責人解釋下得知高果支係食店特別秘製嘅吉列豬扒醬汁,而矮果支就係柚子岩鹽,雖然岩鹽主要用來配搭吉列海鮮,但用來蘸上豬扒食都唔錯的!
豚汁材料豐富,味道唔錯
套餐比散叫多一碗湯跟白飯,唔好以為只係一般麵豉湯咁簡單,呢度供應嘅係豚汁。豚汁(とんじる)跟味噌湯都係日本常見家常菜餚,但就改用白味噌,再加入豬肉,紅白蘿蔔,魔芋及牛蒡等,材料豐富,份量十足,味道亦唔錯。
特級吉列炸豬排($180)夠晒香口好味
隨豚汁之後送上特級吉列炸豬排($180),厚厚嘅豬扒從切面所見肥瘦均勻,外層炸得香脆,但麵包糠脆漿略嫌有甩漏,要扣少少分。幸好店方事後索油功夫做得足夠,食落唔會覺得有油膩熱氣感覺。豬排肉質咬落鬆軟得黎有嚼頭,就算唔加秘醬亦非常好味,水準比起豚組同銀座梅林好得多了...
椰菜絲跟其他專門店一樣可以無限添加
芝麻醬較稀,美中不足...
要消除炸物油膩感覺,附上嘅椰菜絲絕對幫到你手。草莓開業後已提供椰菜絲無限次免費添加服務,爽口清新嘅椰菜絲混上芝麻醬,味道不俗,唯一美中不足係芝麻醬較稀,淋上椰菜絲已有如流水般散在碟面,椰菜絲索汁能力差之下,應該用濃杰一點嘅醬汁會較適合,呢方面老大哥丼吉做得非常好,其他對手如要爭上位的話,呢啲細微細眼野真係要努力改善一下。
這碗白飯真好味...
除左椰菜可以添加外,白飯亦係可以免費任你加。呢度嘅白飯選用新潟田牧米,每粒飯粒圓潤分明,口感煙韌帶點飯香,好味到不得了,我亦忍唔住破例食左兩碗白飯。跟侍應言談得知,佢地稍後時間可能每添加一碗白飯另加收$10,用作日本311地震賑災籌款用途之作,如果真係成事的話,大家不妨到來支持一下。
千層炸豬排配魚春醬($188)賣相不俗
另一份套餐就係千層炸豬排配魚春醬($188),所謂魚春醬其實即係明太子,如果唔中意明太子嘅朋友,則可以選擇配蔥,大蒜芝士或者泡菜。本來大蒜芝士係目標之選,但對明太子果種濃郁辛辣感覺又非常吸引,最後送到上檯時,知道選擇係正確的...
豬排口感豐腴,明太子鹹鮮搶鏡
層次分明,超級愛!
千層炸豬排跟之前特級吉列炸豬排外型好唔同,一層層切成薄片嘅豬扒捲埋一齊,內層加入份量十足嘅明太子,圓圓一條咁蘸上脆漿去炸,食落層次感較為豐富,肉味濃郁好好味。明太子微辣中帶一點鹹鮮,跟炸豬扒配合起上黎效果唔錯,在切面灑上少少柚子岩鹽會令鮮味更提升,或者仲會有意想不到嘅抗幅射效果~哈哈!

Ichigo仍然係新開張階段,以食物同服務質素黎講,已做得令人非常滿意。負責人在餐後細心聆聽小弟意見之外,亦對不足之處多番道歉,並送上一大堆折扣優惠劵,特此多謝。其實所謂不足之處或者只係本人較為挑剔,當然我亦希望小弟嘅一份意見,可以幫到呢粒草莓長得更甜更好味!
2011-04-02
簡單,舒適,曖洋洋...
款式供應唔多,但好味就已足夠
秘醬跟岩鹽係每張檯嘅守護神
豚汁材料豐富,味道唔錯
特級吉列炸豬排($180)夠晒香口好味
椰菜絲跟其他專門店一樣可以無限添加
這碗白飯真好味...
千層炸豬排配魚春醬($188)賣相不俗
豬排口感豐腴,明太子鹹鮮搶鏡
層次分明,超級愛!
  • 千層炸豬排配魚春醬