2011-01-11
今天是甜魔的大日子亦是 2011 甜魔試食頭炮 一行十九人, 店主特意為我們提早開店兩個鐘 可供我們慢慢品嚐她們的重點甜品 細心看過Menu , 得知八款甜品中亦中亦西, 現在再回味一下 先進場是西方佳麗意式奶凍: 分別有三款 Vanilla Panna Cotta with Strawberries :初嚐一口, 感覺不到Vanilla 味, 要拎張貓紙出黎對對Menu方知食緊邊款….唔 …. 感覺有點平淡, 而且押點strawberry醬, 感覺較好 。Green Tea Panna with Red Beans : 上次的食評已寫過, 綠茶味夠濃夠實在 (最怕唔拖唔水得個色), 紅豆用上大大粒面鬆化的靚貨, 份量如我當日一樣 ….唔夠喉 , 何況今日仲要五人分一小口啊 。Almond Tofu Panna Cotta with fruits : 杏仁味幾出, 有碟邊的水果陪襯下, 感覺較充實 。三款也很滑溜, 但自己比較喜歡第二, 三款, 因為味道會香濃些 。 薑味梳乎里: 熱辣辣上枱而且焗起漲卜卜好高興下, 薑味很香食落唔辣, 感覺十分Light的甜品, 而甜度更
亦是 2011 甜魔試食頭炮
一行十九人, 店主特意為我們提早開店兩個鐘
可供我們慢慢品嚐她們的重點甜品
先進場是西方佳麗
意式奶凍: 分別有三款
薑味梳乎里: 熱辣辣上枱而且焗起漲卜卜好高興下, 薑味很香食落唔辣, 感覺十分Light的甜品, 而甜度更是不會過火, 應該不必擔心卡路里問題。
Valrhona 心太軟 : 只有呢款甜品係一枱兩碟 (其實都唔夠食架)
香噴噴朱古力味確係吸引, 面層不會太干固, 還有微微的濕度, 揮x而下 朱古力醬也徐徐流出, 不算太澎湃有睇頭個隻, 原來食落先知寶。
朱古力醬質感較為濃厚, Valrhona 也不容懷疑了, 啖啖朱古力味上晒心
忍不住破壞了旁邊的可愛小雪人雪糕呢 。
Valrhona 朱古力班尼斯: 又一重點:一如以上的朱古力香濃厚實又夠質感 。
Valrhona 三重奏 : 其實都咩特別, 因為三款朱古力感覺唔夠霸, 亦唔夠壓場感, 感覺遜色了。
朱古力是她們的強項, 今天更是一嘗心頭試過晒了, 其中頭號目標心太軟真係唔錯, 無奈還是份量太小的問題要唸唸。
轉到中國佳麗懷抱
養顏生磨腰果露加湯圓 : 習慣了食糊, 對”露”這種水旺旺的感覺不是太好的
但腰果又確係幾香; 隱約也有點點細緻的腰果抹在舌頭中, 緊合格吧。
生磨幼滑芝麻糊 : 老實講呢個完全唔合格, 感覺很黏很漿, 芝麻也欠缺香味的, 店主請再鑽硏一下吧 。
京都宇字抹茶紅豆冰冰: 這也很難討好小女子, 紅豆更是小之又小, 而只有單純的抹茶味不是很多人會接受; ,而個人認為混和3.1牛奶, 口感更幼滑滋味。
橫街甜品小店, 不想浪費子彈買廣告而今次借助甜魔之力量, 希望力爭點點的人氣。
無論如何我們是感覺到貴店的誠意和用心製作, 希望生意能蒸蒸日上 !