2022-11-11
蔡瀾推薦: 香港最好餐廳之一 四季芬芳by蛇王芬話明蛇王芬餐廳當然主要食蛇羹, 但係今日冇食蛇羹,主力食佢地啲小菜。首先講下餐廳環境, 餐廳嘅位置唔算多, 我哋今日兩位六點半去到已經有九成滿座,入餐廳一坐低侍應會攞壺茶畀你, 每枱都一式一樣, 全部都係伯爵茶, 所以第一啖已經飲到非常之香濃嘅茶香味, 非常好飲。 餐廳座位雖然不是很寬敞,但是環境很舒適及乾淨。 餐廳裝修很特別,大大個霓虹招牌,寫住四季芬芳,離遠都會望到。三色小籠包三色小籠包分別係原味,黑松露味,同麻辣味。小籠包size好大粒, 做到皮薄內有肉湯, 但是夾的時候真的小心些, 有一個小籠包畀我夾穿咗, 雖然冇曬肉湯,但係肉餡非常juicy, 推介黑松露味, 黑松露味非常之濃郁,食嘅時候隔離都聞到黑松露味道 ,反而麻辣味, 麻和辣味都不算突出 。而值得一讚 ,每個小籠包上都會有一小支醋, 畀你唧入小籠包入面,醋嘅份量亦剛好,食到醋味之餘又食到小籠包肉饀嘅鮮味。糯米飯糯米飯是蛇王芬招牌菜之一,糯米飯色澤非常均勻,內有花生,臘腸,潤腸,蛋花,顆粒分明,軟硬適中,冬天亦是食糯米飯最適合的時候招牌雙色蟹膏撈麵非常之多既蟹粉, 另外仲有
四季芬芳by蛇王芬
三色小籠包
三色小籠包分別係原味,黑松露味,同麻辣味。
糯米飯
招牌雙色蟹膏撈麵
非常之多既蟹粉, 另外仲有個蟹蓋,入面全部蟹膏, 蟹膏味道非常香濃,食得出蟹膏嘅鮮味 ,而鹹香味亦非常之充足, 另外撈麵入面仲有溫泉蛋, 建議食嘅時候溫泉蛋同蟹粉一起撈麵, 食麵的時候才將蟹膏放面跟麵一起食,絕對一試難忘。溫馨提示,因為蟹粉是手拆的關係,所以會有一丁點兒蟹殼碎。
蟹粉豆苗
估唔到蟹黃配豆苗係咁夾嘅, 豆苗本身菜青味比較濃郁,但是配合蟹黃的話, 菜青味就唔會咁明顯,反而突出蟹黃嘅鹹香味。
紅油炒手
每粒紅油炒手都畀紅油浸住, 每粒都非常入味, 而每粒嘅體積都非常大粒, 絕對沒有偷工減料,
皮薄肉厚實, 每一粒都啖啖肉。