2024-05-16
早幾日出開Mikiki行街買野,買完野都差唔多晚飯時間,醒起九龍城出名多好野食🧐一於就行過去九龍城嗰邊搵食啦😊行到衙前圍道見到好出名嘅👉🏻粗菜館,就比佢門口d食物相吸引住😋仲要寫住蔡瀾推介😍😍😍唔駛諗,即刻入去食!一入去坐低睇緊餐牌嘅時候,老闆娘就同我地推介佢地嘅招牌菜👉🏻炒豬雜&炒魚腩🤔當然要試吓啦👍🏻我地叫咗招牌炒豬雜豬雜用薑蔥爆炒,鑊氣十足👍🏻 豬雜食落口完全無異味👍🏻聽老闆講豬雜係用唔同大細嘅豬內臟,分別係大豬嘅豬肚,中豬嘅豬肝,細豬嘅豬腸,喺我眼中好普通嘅食材原來係咁講究🤔招牌炒魚腩一上菜時我嘩咗一聲😱d魚腩咁大件嘅😱😱😱魚腩係用薑蔥蒜爆炒,一樣係鑊氣十足,魚腩炒得外脆內嫩,唔多細骨,食落口啖啖肉好正😍趁老闆得閒時再問吓點解d魚腩咁大件,老闆話佢地用嚟炒魚腩嘅魚大概九斤重😱唔怪之得d魚腩咁大件差唔多成隻手掌咁長秘製沙薑雞同出面食到嘅沙薑雞好唔同,出面食到嘅沙薑雞多數用沙薑粉醃完再蒸/就咁提供一碟沙薑汁比你點但呢度嘅秘製沙薑雞係成個沙薑醬汁淋埋上面🤩所以沙薑雞食落味道香濃入味,雞件亦非常嫩滑😍😍豬油撈飯飯用桶裝,豬油&豉油分開上,可以自由調教份量👍🏻食落滿口豬油香,非常邪惡😂老
我地叫咗
豬油撈飯
老闆仲親自過嚟示範比我地睇點樣撈👍🏻
老火例湯
係有媽媽的味道嘅蓮藕豬骨湯 😋
湯好足料,火喉十足👍🏻送上時仲係滾緊嘅狀態
瓦煲嘅保溫效果好好,我地食咗差唔多半個鐘先開始飲湯,個湯仍然好熱👍🏻
整體評價:
食物份量好多,我地2大1細都飽到棒住個肚走😂同埋睇落好似好普通嘅食材原來咁講究
店面唔太大,正正因為唔太大所以老闆同老闆娘可以用心招呼好每一枱客
一間食物質素高,人情味十足嘅餐廳唔怪之得咁出名咁多人幫襯