2019-09-17 174 瀏覽
星期六係中環覓食,經過見到唔洗排隊就入去試下。安排左上二樓座位,樓梯有小盆栽牆裝飾,很有特色。安坐之後就給遞上了一杯水,飲落甜甜地甘甘味,大概是羅漢果水,好清新既感覺。每枱都擺放左辣椒醬、魚露同海鮮醬,方便食客隨個人口味添加。越南牛肉粉 ($68)叫左兩份越南牛肉粉, 可以揀各兩份配料,就揀左生牛肉、金錢腱、牛筋肉以及牛腩。芫茜、洋蔥和蔥花等配料亦可預先選擇要定唔要,好方便唔同口味既人士。見到越南粉免費續加,落單既時候直接加左一碗。三點幾時間,同行友人太肚餓,黎唔切影相,已經食緊碗粉。隔左一陣,一小碗既續加越南粉亦都黎到。呢段時間比較多人,我地其後添加羅漢果水和越南粉都要再次提醒才送上。香茅烤豬頸肉春捲撈檬 ($68)一黎到見到好多配料,顏色好繽紛,撈檬汁亦另上,可根據自己口味隨意添加。豬頸肉烤的好香,亦有蔥伴食,春捲岩岩整好熱辣辣,撈檬汁酸酸甜甜,甜得非常美味。下次黎會再叫呢個撈檬,好岩我口味。食完之後落一樓埋單,有小驚喜,服務員話店舖週年慶祝,食滿指定金額就有蔡瀾編寫既書籍贈送。《蔡瀾眼中好吃的女人》岩岩食完野就收到本書,不禁聯想起自己,哈哈!

每枱都擺放左辣椒醬、魚露同海鮮醬,方便食客隨個人口味添加。

越南牛肉粉 ($68)
見到越南粉免費續加,落單既時候直接加左一碗。

三點幾時間,同行友人太肚餓,黎唔切影相,已經食緊碗粉。
隔左一陣,一小碗既續加越南粉亦都黎到。

香茅烤豬頸肉春捲撈檬 ($68)
下次黎會再叫呢個撈檬,好岩我口味。

《蔡瀾眼中好吃的女人》
岩岩食完野就收到本書,不禁聯想起自己,哈哈!