2011-03-03
友人請食飯,建議黎呢到。睇食評見賣相唔錯,仲要係有人付鈔,更加無異議。訂左枱,準時到,間野係大廈二樓,有私家電梯,好似幾巴閉,門口有d菜苗,種埋菜,厲害。分享下當日食過既幾款。沙津溫泉蛋三文魚沙津,溫泉蛋係主角,睇賣相都知唔錯。d沙津菜食落幾爽,不過無咩醬,好清。三文魚每片都切得薄薄,盡顯刀功。吞拿魚沙律,這款最好係個醬汁,酸酸甜甜,夠哂開胃,好食。吞拿魚唔係主角,算係不過不失。原個蟹肉番茄,三款入面,個人最喜歡既一款,蟹肉夠惹味,蕃茄鮮爽,仲要係原個蕃茄上,很不錯的一款。湯忌廉湯,幾creamy,未算香濃,幾一般。番茄湯,飲落淡淡地,可能食完原個番茄太濃郁既關係,攪到失色左。洋蔥湯,份量有別其餘兩款,洋蔥芝士幾多下,係三款湯之中最好。小吃豬肉茄子蓮藕片,用茄子蓮藕夾住豬肉,豬肉咬落好韌下,不過這裡的蔬果確係好食,唔要舊豬肉都唔係損失。炸蟹肉忌廉,睇落好似炸過龍,不過食落幾ok,炸皮好薄忌廉唔會好膩,呢款我推介。菠菜奄列,個奄列一滴蛋汁都搵唔到,不過勝在呢到d蔬菜好野,個菠菜真係夠哂清新,如果奄列做好小小,效果會更好。白菜豬肉卷,個豬肉有渣,個汁無咩味,食到停哂手既一款。炸物薯格,餐牌
分享下當日食過既幾款。
沙津
原個蟹肉番茄,三款入面,個人最喜歡既一款,蟹肉夠惹味,蕃茄鮮爽,仲要係原個蕃茄上,很不錯的一款。 湯
忌廉湯,幾creamy,未算香濃,幾一般。
洋蔥湯,份量有別其餘兩款,洋蔥芝士幾多下,係三款湯之中最好。 小吃
白菜豬肉卷,個豬肉有渣,個汁無咩味,食到停哂手既一款。 炸物
薯格,餐牌寫薯條,原來係薯格,炸野唔太油膩,很好。雖然係任食,不過都唔係炸定好耐腍哂都上枱果隻,要讚好。
咖哩牛蒡條,咁樣炸都唔太油膩,係有d功夫,牛蒡本身無咩味,用咖哩做醬真聰明,咖哩帶起左成件事,好食。
野菜片,有炸甘薯片同藕片,香口,送酒無得頂。 主菜&澱粉質
紅酒燴牛舌,可以講係全晚最濃味既一款,牛舌煮得夠腍,可以的一款主菜。
蒸海鮮蔬菜,係侍應姐姐推介,係呢到既自信作,食左好幾款蔬菜產品,印象都唔錯,呢款蒸蔬菜一樣好,好在夠清夠原味。
天婦羅,不太驚喜,只可以話係穩陣。
溫泉蛋carbonara,係less is more既效果,簡單既carbonara配溫泉蛋,忌廉唔膩,很好。
蒜蓉包,熱辣辣上枱無失手。 甜品
豆乳布丁,面頭夠脆,布甸香味微不過滑。
香蕉蛋糕,軟軟既蛋糕配淡淡既香蕉,一般般。
南瓜布甸,不得了,完全唔喜歡既一款,無論質感同埋味都係,質感濕濕地,好梅既感覺。味無咩南瓜味,仲要焗過龍,講完。
洋梨芝士蛋糕,洋梨軟香,芝士蛋糕淡淡,幾好。
朱古力蛋糕,朱古力味唔算濃郁,蛋糕就幾乾硬。 整體有好有壞。好既係唔會因為蔬菜味淡而重手下配料,偏向清淡,不過突出返d蔬菜,很好。唔好既係好幾款想食都賣哂,好似芝士鍋,唔夠盡興。服務可以,環境舒適,任食加左一收三百蚊到。
喜歡日式蔬菜,應該滿意。