今朝一早要過觀塘攞貨,出動勞力之前梗係要食飽啲,就去咗位於觀塘工業大廈嘅番茄18。雖然位處於工廈,但一入到餐廳環境即刻唔同晒,裝修都甚有特色,既光猛又坐得舒服。早餐選擇都幾多,而最吸引我嘅當然係佢哋嘅招牌湯底,所以我就揀咗招牌番茄叉燒湯米線配牛乳炒蛋,牛油厚多士。招牌蕃茄叉燒湯米線嘅蕃茄湯底非常濃郁,我仲見到佢除咗有蕃茄之外,仲加入咗洋蔥,所以除咗有蕃茄嘅酸,仲有洋蔥嘅甜味,好味又開胃。而佢嘅叉燒係屬於自家製,肥瘦適中,而且燒得都幾香口,如果可以再厚切啲就更加正喇!另外早餐仲配埋牛乳炒蛋牛油厚多士。牛乳炒蛋炒得好滑,顏色又夠鮮艷,無論淨食炒蛋、配多士,或加入湯米線食,都咁夾咁好味。特別要讚吓呢塊牛油厚多士,烘得啱啱好,表面香脆,而入面鬆軟,加上適量嘅牛油,真係冇得彈。另外加錢揀咗華田脆脆,上面仲有滿滿嘅阿華田粉,走甜嘅味道最適合我。另外仲揀咗兩款小食,瑞士汁雞中翼都係佢哋嘅鎮店之寶之一,每隻雞翼都脹卜卜,而入面嘅雞肉仲好嫩滑,配上鹹甜適中嘅瑞士汁,真係忍唔住食完一隻又一隻。最後我仲揀咗麻辣雙色餃子,黃皮嘅係粟米餃,而白皮嘅係白菜豬肉餃,配埋麻辣醬就夠晒醒胃。
招牌番茄叉燒湯米線配牛乳炒蛋牛油厚多士
招牌蕃茄叉燒湯米線