2020-01-15 90 瀏覽
雖然荃灣多好野食,但每次都必定會去樓下冰室打躉。一黎食物抵食又好味,二黎坐得舒服唔趕客唔趕收野,係真正嘅街坊茶記。近排keep梗fit,就決定試吓佢地嘅招牌蕃茄通粉,用鮮茄足料熬煮而成,睇樣都知濃厚稠密,充滿濃郁茄味芝士菠菜原來係加落炒蛋拌炒。炒蛋厚滑,菠菜爽嫩,加入芝士令質感更濕潤,雖然芝味唔太明顯,但口感更豐富又辟去菠菜原有嘅澀味真心推介,下次我會點兩份~雞髀有幾正我唔多講啦,基本上係每次必點豉油汁夠色夠味,雞髀滑嫩多汁帶油香。唔食飯就點返份沙律配雞髀,欣賞佢夠新鮮,唔係雪過夜出哂水果啲。見咁多人推介就嗌左個薯角,可能比較少食香口炸物,覺得有啲鹹、無乜芝士,但個肉醬有明顯牛肉香,幾惹味。話梅柑桔蜜飲落似酸梅湯,食完熱氣野再飲岩哂~酸甜比重七三,解膩又止渴,飽哂
雖然荃灣多好野食,但每次都必定會去樓下冰室打躉。
三餸蕃茄濃湯通粉拼牛乳炒蛋

芝士菠菜

芝士菠菜原來係加落炒蛋拌炒。

真心推介,下次我會點兩份~

招牌瑞士雞髀

雞髀有幾正我唔多講啦,基本上係每次必點

豉油汁夠色夠味,雞髀滑嫩多汁帶油香。
粟米什果沙律
焗芝士肉醬薯角