2017-03-27 937 瀏覽
今日晏晝兩點幾食下午,就出左去新城市廣場三期嗰度。朋友介紹我去食個番茄湯烏冬底烏冬我都幾鍾意食嘅蕃茄湯底,我都可以接受咁我哋就一齊去食下啦。去到門口都有啲人喺度等緊位,不過因為呢個時間啲人開始食完晏,所以慢慢有位啦不用等太耐。見到餐牌有各式各樣嘅嘢食,不過我哋一心係諗住食個蕃茄湯底嘅烏冬所以都二話不說帶咗個番茄湯底嘅烏冬食。呢度除咗有烏冬飯仲有啲小食,咁我哋就一人一帶咗一個小食帶咗個芥辣八爪魚同埋一個凍豆腐。我本人就帶咗個牛柳粒烏冬,我朋友就帶咗個吉列豬扒番茄烏冬。我呢個番茄湯底烏冬牛柳粒,第一時間上枱就試吓佢個湯底味道先,飲落去我覺得個湯底唔夠熱,跟住我再食嗰啲牛柳粒,食落去基本上都係熟囇嘅冇話幾多成熟,不過佢都算係幾軟林林一啲都唔勒,幾嫩口,再食對面嗰個番茄識落有啲梅,同我想像中覺得好食嘅烏冬有啲出入。到我朋友個烏冬上枱見到佢個烏冬嗰個湯底出現睇落去俾我嗰個顏色更加線,我二話不說就試吓佢個湯底,一食落去熱辣辣的,起碼個番茄都係新鮮嘅唔係梅嘅,吉列豬扒食落都係熱厚嘅覺吉列脆卜卜可以食得過。兩個烏冬嘅質素實在太差太遠啦。如果我冇食個朋友呢個活動我一定唔會再返嚟食呢間鋪頭。再嚟就係呢個芥
鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬
吉列豬扒番茄湯烏冬
芥辣八爪魚
再嚟就係呢個芥辣八爪魚食落去都冇乜特別爽爽地後正正常常,配合青瓜絲食落唔錯。
胡麻冷豆腐
呢個凍豆腐食落去個豆腐味道重不過同我想像中嘅凍豆腐有啲出入,同埋佢個質感比較粗食落一般。
2017-03-19
10 分鐘 (堂食)
吉列豬扒番茄湯烏冬