2022-04-19
呢日行完大帽山搭車來到呢間朋友介紹嘅居酒屋,行完山最緊要補充返蛋白質!食物質素:1. 鰻魚天婦羅&雜菜天婦羅: 有兩舊算厚肉嘅鰻魚,雖然系炸但係都有鰻魚味,同一個流流地嘅流心蛋覺得好得意,食到一半先記得原來底下有飯!絕對滿足到男人嘅食量!2.燒和牛:筆者先生最高評價,因為佢軟林,而且唔會好似放題啲串燒咁一舊肥肉吞唔落肚;3.燒五花腩:筆者呢餐最高評價係五花腩,咬落去油脂味啱啱好,有機會會再食多次!4.燒大蒜&大蔥:好少會燒大蒜,同韓燒自己燒嘅大蒜好唔同,呢個係粉甜食完唔口臭架;大蔥相比起就比較普通可以skip;5.蠔天婦羅:筆者先生本來唔'好‘蠔物,但係呢個脆皮包住嘅天婦蠔,食落多汁唔腥;6.燒茄子:出面好多串燒都會落好多油燒茄子,因為油份會令茄子軟滑同香口,呢間反而食落去覺得佢係少油甚至無油,靠調味粉帶出茄子原本嘅甜,條茄子真係超大條,半條都可以塞住先生把口
燒茄子
鰻魚天婦羅(有炸蛋)
燒和牛
燒大蒜、燒大蔥、燒五花腩
薄粉熱辣辣脆卜卜雜菜天婦羅
蠔天婦羅