餐廳: 薈聚軒
資訊:

2023-12-12 109 瀏覽
由於朋友BB岩岩出世,所以今日我哋帶埋Mina, 去朋友位於科學園的屋企探小Baby! 去到夜晚,由於朋友剛生完BB, 唔可以同我哋出外晚餐,我哋唯有自己解決, 我問Mina今晚想食咩,佢話想食蒸魚,咁朋友就介紹左薈聚軒!今次點左以下4款菜式:🌟無花果咕嚕黑豚肉 $158無花果咕嚕黑豚肉,黑豚肉與無花果的甜味和酸味形成了美妙的對比。這道菜的口感豐富,味道獨特,配合埋咕嚕醬一齊,開胃又好味,Mina食左一大碗🌟芝士蝦球伊麵$189我同Mina爸都係芝士控,所以點了這道菜,芝士蝦球伊麵由新鮮的蝦球和意大利伊麵組成,並以芝士為主要調味料。蝦球經過處理後鮮嫩多汁,伊麵則煮得彈牙。芝士的濃郁口感與蝦球的鮮甜相得益彰🌟清蒸沙巴龍躉$98這道菜以清蒸的方式烹調,清蒸可以保留了龍躉的原汁原味,搭配一些鮮嫩的蔥和薑絲,再配埋蒸魚2寶,熟油同鼓油,龍躉的鮮味出晒嚟,呢度菜係Mina要求點的,佢最鐘意食魚所以佢食得好開心。🌟鹽燒大連鮑魚 $158 這道菜將鮑魚椒鹽,進行燒烤,然後灑上椒鹽及配料!燒烤完都能夠保持食材的鮮味和口感。鮑魚口感鮮嫩多汁,鮑魚的甘甜和鹹鹹的鹽味,非常配合,而且大連鮑魚咬口較淋,將佢剪

今次點左以下4款菜式:
🌟無花果咕嚕黑豚肉 $158

🌟芝士蝦球伊麵$189

🌟清蒸沙巴龍躉$98

🌟鹽燒大連鮑魚 $158
這道菜將鮑魚椒鹽,進行燒烤,然後灑上椒鹽及配料!燒烤完都能夠保持食材的鮮味和口感。鮑魚口感鮮嫩多汁,鮑魚的甘甜和鹹鹹的鹽味,非常配合,而且大連鮑魚咬口較淋,將佢剪碎後,Mina都食到。

2023-12-03