2024-12-06
平時去佐敦食嘢通常都淨係會諗起廟街嗰邊、今次決定食一間唔係點樣賣廣告嘅餐廳!除咗嘢食獨特之外佢嘅食物層次感重非常豐富!當然佢哋最出名嘅係牛肉同埋滷水肉、呢度係一間台北人居酒屋、除咗有好多唔同種類嘅酒飲之外!仲有佢嘅黑松露牛舌滷肉飯同臭豆腐都係招牌菜!我呢度仲可以$188 90分鐘任飲台灣清酒或者hiball!今次叫咗個台南薑汁蕃茄:蕃茄大家食得多、但係利用甜嘅薑汁做醬、原來夾出嚟嘅感覺都真係幾好食!再加上好開胃!食落去又唔會覺得好酸!柚香蓮藕片:柚子嘅味道非常之重,蓮藕片非常爽口!係1盤好好食嘅冷盤小食!佐酒小食炸豬腸,府城蝦卷:豬腸炸到卜卜脆、份量都好足夠、蝦卷外面炸到到好似紙咁薄!好香口!口感超愛!鹽酥雞粟米滷蛋便當:鹽酥雞係我想食嗰種質感、出面香脆、入面肉質又彈喎!再加上粟米滷蛋食落去好有層次感!便當嘅份量亦都好夠抵食!飲品我就選擇左QQ果粒奶茶,飲落去嘅茶香都好足夠唔需要再加糖都好好飲!台北人(左敦)渡船角文苑街31號
今次叫咗個台南薑汁蕃茄:
柚香蓮藕片:
佐酒小食炸豬腸,府城蝦卷:
鹽酥雞粟米滷蛋便當:
台北人(左敦)