2021-12-09
聖誕月,大家諗好去邊到食聖誕大餐未呢~ 今次再訪樂富𝙂𝙊𝘾𝙃𝙄,發現佢創作左多款新菜式,估唔到啲聖誕限定推介 又幾有驚喜喎!支薑餅氣泡飲造型超得意!係聖誕嘅感覺呀𝙂𝙊𝘾𝙃𝙄 好歡迎單身寡佬自己黎慶祝!Christmas Menu 除左二人四人套餐之外,仲有🕴🏻一人套餐添。二人套餐 $628麵包 + 2款頭盤 + 2款主菜 + 2杯飲品(可追加甜品)𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇▪️和牛西冷配秘製紅酒汁 +$80前菜都有和牛西冷食!和牛西冷呈粉嫩嘅紅色,肉汁成功被鎖住。肉質軟嫩有彈性,一啲都唔韌,牛肉味又幾重喎,就咁蘸鹽食已經唔錯~ 略嫌有少少筋。旁邊仲有一大堆火箭菜同爽彈多汁嘅蘑菇,包你吸取到纖維。▪️帶子牛油果他他沙律被朋友譽為碎蛋沙律口味嘅牛油果他他 就唔太岩我地嘅口味。不過牛油果軟滑質素唔錯,帶子軟嫩,略嫌醬汁味道偏重,容易蓋過帶子鮮味。ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒▪️松葉蟹肉海鮮手拉薄餅 +$50手拉薄餅有一定厚度,屬於薄嘅厚批?! 唔係充滿空氣感個種,幾煙韌有嚼勁,又唔會過於紮實,邊邊位仲幾脆添!餡料份量十足!有齊帶子bb、蝦仁、魷魚、松葉蟹。海鮮意外地唔會焗到好乾,蝦仁超爽彈,魷魚又唔韌。唯獨手拉薄餅
二人套餐 $628
麵包 + 2款頭盤 + 2款主菜 + 2杯飲品
(可追加甜品)
𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇
▪️和牛西冷配秘製紅酒汁 +$80
▪️帶子牛油果他他沙律
ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒
▪️松葉蟹肉海鮮手拉薄餅 +$50
手拉薄餅有一定厚度,屬於薄嘅厚批?! 唔係充滿空氣感個種,幾煙韌有嚼勁,又唔會過於紮實,邊邊位仲幾脆添!餡料份量十足!有齊帶子bb、蝦仁、魷魚、松葉蟹。海鮮意外地唔會焗到好乾,蝦仁超爽彈,魷魚又唔韌。唯獨手拉薄餅真係要早啲食!初初食幾唔錯,去到最後再食 個底已經變到好濕。
▪️軟殼蟹天婦羅手工意粉
軟殼蟹有驚喜喎!炸皮好脆,又唔會太厚。一咬落個蟹腳,竟然會bit汁。意粉軟硬適中,每一條都裹滿龍蝦汁。食食吓都有啲膩,但都會忍唔住繼續食。仲有大大條秋葵天婦羅添!
𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉
▪️聖誕軟心朱古力蛋糕 配蘭姆酒提子雪糕 +$58
軟心朱古力嘅流心程度就唔算好勁,蛋糕質地偏綿密 比較似brownies,略嫌有少少太濕。朱古力味幾濃,甜度恰到好處,不過蘭姆酒提子雪糕就稍為遜色。
𝒟𝓇𝒾𝓃𝓀
▪️薑餅味氣泡飲 (no alcohol)
個樽勁得意!加埋頂紅色帽勁有feel。飲落似有薑餅味嘅可樂珍寶珠,無想像中咁甜喎~
▪️聖誕木頭 (cocktail)
初初入口先嚐到忌廉嘅香甜,電光火石之間,霸道嘅vodka擁岀,酒味相當濃烈。偶爾會感受到薑嘅香氣,側邊仲有啲朱古力醬作點綴。