2017-05-20
今日番工突然收到令人興奮既好消息,開心到不得了,即刻打電話黎呢到訂枱同我女友食飯兼慶祝呢到無門牌,只有號碼,比較難搵侍應好好禮貌咁帶我地入座,可能時間尚早,仲未有其他客人地方舒服企理,令人放鬆安心咁享受美食呢到一個餐有5道菜,每道菜亦有多種選擇,供客人選擇開始上菜前,會有一籃由廚師炮製既新鮮面包籃雖則係餐前,但都唔會感覺到馬虎,每片包新鮮熱辣,表面鬆脆,內裏軟綿綿油漬五味藍鰭吞拿魚配西班牙火腿,日本大拖羅他他田園藍鰭吞拿魚用橄欖油微微拌勻,再經過火灸處理增加一種日式風味,配上豐富咸香既西班牙火腿而大拖羅打成蓉狀仍不失油香,拌入爽甜既洋蔥粒增加口感,連同新鮮既田園沙律菜一啖入口,多種配搭,產生出唔同既質感。法式干邑龍蝦湯干邑本身既味道豐厚霸道而龍蝦係眾多海鮮湯中既皇者,但係呢道湯得到平衡點龍蝦味入口湧現,而干邑則到後期先散發,並未互相干擾,各現特色,幾圈忌廉,看似裝飾,實質係為整個湯作出調和,令整碗湯圓潤。香煎北海道帶子龍蝦汁燴意大利飯一上枱,濃厚既龍蝦香氣已經四處飄揚意大利飯完全吸收龍蝦既味道,連飯心都滲透龍蝦味,煎至表面微微焦香脆身但仍然嫩滑既帶子,切開連同意大利飯食,嫩滑彈牙既帶子
呢到無門牌,只有號碼,比較難搵
開始上菜前,會有一籃由廚師炮製既新鮮面包籃
油漬五味藍鰭吞拿魚配西班牙火腿,日本大拖羅他他田園
法式干邑龍蝦湯
香煎北海道帶子龍蝦汁燴意大利飯
一上枱,濃厚既龍蝦香氣已經四處飄揚意大利飯完全吸收龍蝦既味道,連飯心都滲透龍蝦味,煎至表面微微焦香脆身但仍然嫩滑既帶子,切開連同意大利飯食,嫩滑彈牙既帶子,間令霸道既龍蝦味亦變得柔和。
香煎阿特蘭大鱈魚,珍珠蔬菜配龍蝦汁
鱈魚本身充滿油份,香煎係一種充分發揮既做法,煎至皮香脆,肉仍然嫩滑一刀切落去,首先會聽到魚皮脆脆既聲音,再來會感覺到魚肉嫩滑到滑開,無需用力就已經將整件魚柳分開食落口魚油既香味充分散發,而魚肉更滑不溜口
最後甜品揀左綠茶拿破崙鬆脆既酥餅加上香濃既綠茶味,為口腔帶來清爽,為完美既一餐作結尾。