2021-02-06 348 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕最近經過泰昌餅家,俾好香好香嘅味道吸引住😆就係我最鍾意食嘅蛋撻啦,行過嘅時候原來蛋撻啱啱出爐所以先好香,唔知大家鍾意食牛油撻皮定係酥皮呢,🥺雖然兩樣都咁好食不過如果一定要揀我就會揀酥皮撻!因為佢會更有層次,食落更有口感!🥰本身淨係諗住買一件酥皮蛋撻,點知俾佢嘅新品吸引住,原來近排出咗個藍莓撻🫐,賣相都好吸引,😆而且咁特別嘅梗係要試吓啦!心郁郁又想買多件牛油撻,😏再諗諗吓都係買多件老婆餅先,🤩最後就買咗依四樣啦!先講吓佢嘅牛油撻啦,😌啱啱出爐嘅蛋撻係最好食嘅,蛋液熱辣辣,😚牛油撻好脆,而且唔會好容易一咬就散晒!酥皮撻當然好香好香!而且就咁食都已經食得出酥皮嘅層次好豐富,😍配合蛋液一齊食,嗰種嘅口感更加係冇得頂!其實由細到大我都好鍾意食啱啱出爐嘅蛋撻,😳真係充滿着我嘅回憶!老婆餅嘅大小感覺比一般嘅大,🤣入邊嘅餡都好豐富,冬瓜蓉要做到有少少煙韌但又唔乾身,係有難度,但係依個做得好好!😌壓軸出場嘅當然係藍莓撻🫐,淨係個賣相已經咁吸引,😚佢嘅味道真係比想像中嘅好味好多,初頭以為會係酸酸地嘅,🤣但係食落去好香嘅藍莓味而且仲有藍莓肉,仲甜甜地酸酸地好開胃,好容易入口,☺️佢嘅
🌕Hello我係Moon🌕
最近經過泰昌餅家,
俾好香好香嘅味道吸引住😆
先講吓佢嘅牛油撻啦,
酥皮撻當然好香好香!
老婆餅嘅大小感覺比一般嘅大,
🤣入邊嘅餡都好豐富,
壓軸出場嘅當然係藍莓撻🫐,
淨係個賣相已經咁吸引,😚佢嘅味道真係比想像中嘅好味好多,初頭以為會係酸酸地嘅,🤣但係食落去好香嘅藍莓味而且仲有藍莓肉,仲甜甜地酸酸地好開胃,好容易入口,☺️佢嘅撻都係牛油撻,上面嗰層係藍莓醬,😍中間充滿着藍莓肉,下邊就係香脆牛油撻!其實cp值真係幾高,一件藍莓撻+😚一件蛋撻都只係$18!

🌕最後MoonMoon真係好滿意今日嘅點心🥧好彩有買多幾件!下次再食!藍莓撻 !🌕