2025-01-30
鮨處松戶係尖沙咀一間樓上居酒屋,裝修充滿90年代懷舊風格,簡單樸實 。已經營超過廿年,師傅話一路都冇轉過手,保持最初嘅樣貌同風味,以前有好多日本人幫襯,雖然近年部分日本人已經回流,但當晚依然見到有日本客人,平日午市亦非常熱鬧,師傅話好多人會專程嚟支持。餐廳空間感十足,仲有榻榻米房,適合一家大細或者一班朋友聚餐當晚試咗佢哋嘅Omakase,每位$750,性價比相當唔錯。前菜係鱈魚白子,口感綿密Creamy,加咗柚子醋提味,酸酸地非常開胃。接住係三款魚生,包括中拖、池魚、日本螺,每款都新鮮到不得了。拖羅厚切而肥美,入口即溶,無筋又鮮甜壽司有五款,包括北海道帶子、真鯛、牡丹蝦加蝦膏、鯖魚同左口魚配魚邊。牡丹蝦鮮甜濃郁,蝦膏更係加分位;左口魚肥美滑嫩,魚邊嘅膠質豐富,提升咗整體層次。煮物係辣酒煮花螺,螺肉鮮嫩爽口,充滿酒香,超惹味。吸物方面,我哋揀左海鮮湯,湯底鮮甜濃郁,入面有帆立貝、生蠔、三文魚同章魚,配料相當豐富,每口都充滿海洋嘅鮮味。最後甜品係抹茶布甸,師傅話自己整的,極有誠意
煮物係辣酒煮花螺,螺肉鮮嫩爽口,充滿酒香,超惹味。