2016-11-27 179 瀏覽
今日約左好姐妹黎尖沙咀食飯睇戲,平時食DINNER通常我會係厚福街個邊搵食,今次決定離開厚福街走到松山道既一起果醬。其實好耐之前已經聽過一起果醬既大名,但太少入西貢所以無機會試,難得佢尖沙咀開分店,緊係要黎試下啦!店都未面門面已經List左好多唔同既手製果醬,好多都係MIX唔同材料既果醬,感覺比平時既果醬特別。入到去,感覺同佢個名一樣,都係有一種好清新既感覺,木系傢私,林森文青系裝潢,好似想西貢既清幽節奏帶到黎尖沙咀,有種歇息既感覺!之前一起果醬俾俾我既印象都食all day breakfast 同甜品為主,估唔到佢Dinner都有幾多選擇。先黎飲品,左邊係真紅豆冰 ($42),好開心佢係我鍾意既紅豆粒唔係紅豆蓉,份量仲好多,而且佢唔係用一般椰奶而係用紅豆奶,所以成杯紅豆味都好濃。至於右邊既係桂花雪梨茶 ($45),清甜既雪梨蓉配上淡淡得桂花香味,感覺很清新。之後係呢到既必食推介:九宮格多士 (HK$48), 一次過可以試9款唔同既果醬,果醬必真係唔可以錯過,而且多士烘得外脆內軟。呢到既果醬普遍甜度洽洽好,而作為玉桂迷既我最愛就係玉桂蘋果醬,呢個組合既果醬平時真係唔多見,淡淡既玉桂香,

今次決定離開厚福街走到松山道既一起果醬。

其實好耐之前已經聽過一起果醬既大名,

入到去,感覺同佢個名一樣,都係有一種好清新既感覺,

有種歇息既感覺!

估唔到佢Dinner都有幾多選擇。

而且佢唔係用一般椰奶而係用紅豆奶,所以成杯紅豆味都好濃。

真紅豆冰&桂花雪梨茶
之後係呢到既必食推介:九宮格多士 (HK$48), 一次過可以試9款唔同既果醬,果醬必真係唔可以錯過,而且多士烘得外脆內軟。呢到既果醬普遍甜度洽洽好,而作為玉桂迷既我最愛就係玉桂蘋果醬,呢個組合既果醬平時真係唔多見,淡淡既玉桂香,蘋果唔會太甜;另外桂花雪梨醬都好正,有種清香既味道。
九宮格多士
意粉叫左卡邦尼意粉 ($78),蛋黃醬唔會太杰同太滯,配埋洋蔥火腿味道好香,不過如果有埋煙肉既煙燻味就更好喇。

另外意粉彈牙,唔會太淋,都唔錯。
卡邦尼意粉
最後我地仲叫左燒豬助骨($98),原本諗住呢到既咸食應該冇咩特別,但呢個RIP肉質都幾嫩同埋醃得好入味,另外佢仲配左個士多啤梨果醬點埋真係好正,酸酸地甜甜地令RIP既味道更有層次而唔係淨係得烤肉味,而且可以解滯Tim!
下面:燒豬助骨(細)
我同朋友都覺得下次要晏就時間黎多次,因為女仔影相一定會再有FEEL D,
同埋佢既玫瑰雞翼,Waffle我都好想試埋啊!
2016-11-25
九宮格多士
卡邦尼意粉
下面:燒豬助骨(細)