2016-03-02 676 瀏覽
之前Popsy Modern Kitchen 剛剛開既時候已經被佢新穎既概念吸引住,上次食過之後對個人認爲不但菜色非常出色,我亦好中意可以一邊用餐,一邊可以欣賞藝術作品。呢間餐廳主打以藝術融合食物, 定期同唔同藝術機構及畫家聯手合作。今次黎就換左同Soverign Art Foundation 合作舉辦既畫展,而餐廳既裝飾亦都換上新裝,非常有情調得黎亦富有濃厚藝術氣息,系度用餐真系令人心情非常放鬆,同男朋友約會或者三五知己聚會就最正啦 佢地今次主題爲切合現正舉行既Art Basel而同著名藝術家 Elizabeth Sonneck 合作,全部展出作品都以間條紋理作主題,簡單得黎而不失自己的個人風格。 淨系見到個menu已經急不及待啦!連menu都好貼心呀!個設計系用左Elizabeth Sonneck 間條既主題設計做裝飾 頭盆我揀左洋葱湯, 而main course 就揀左beef cheeks。大贊所有服務員態度都非常友善,超級nice! 首先黎個自家製麵包~ 未上碟已經可以聞到麵包既香味啦!總共有兩款及普通白麵包不得不贊,麵包表面非常鬆脆,上菜時麵包保持適當溫度,微暖,而
大贊所有服務員態度都非常友善,超級nice!

不得不贊,麵包表面非常鬆脆,上菜時麵包保持適當溫度,微暖,而質地鬆軟得黎有微微煙韌咬口,好難得揾到咁出色既麵包! 而畫龍點睛既一步就系配上香草海鹽既牛油,同麵包非常夾, 正!
呢度上菜既速度同服務真系超好!我同朋友食完麵包之後可以一邊欣賞展品之外,仲可以慢慢傾下計,非常舒服。
跟住有一個小頭盤Amuse Bouche,好開胃,帶子配上微酸既青瓜同明太子,擺盤好靚呀!
食完頭盤就上前菜- Maeander: 法式洋葱湯陪蟹肉
湯底非常濃,洋葱同蟹肉分量比例好好,非常足料。而洋葱軟度始終,唔會影響湯飲落去既口感。
之後呢款Tiger Stripes- 忌廉汁煎大蝦天使麵陪青瓜及香菌
首先大蝦色澤微焦,食之前已經可以聞到鮮蝦煎香既味道,一咬落去非常彈牙,蝦肉非常爽口多汁。而天使面同忌廉汁配合的非常好,個汁creamy得黎唔會好漏,再配上清甜既菊花花瓣,成個組合非常好!好好味!
食完天使麵之後再上另一道主菜- Infinite Nuances 牛頰肉陪polenta cake及時菜。
牛肉煮得非常嫩滑,基本上唔使用刀,直接用叉已經可以切開d肉,而且非常入味,咬落去好重牛肉味,醬汁偏甜但唔會蓋過牛肉既鮮味。旁邊既polenta cake 裏面加左chorizo,外面煎到金黃香脆,而裏面好綿滑,上面配上清新既雜菜,中和返一點油膩既感覺,好正!
餐飲我叫左玫瑰花茶,茶有淡淡玫瑰幽香,非常清新,可以令你去除主菜濃烈既味道,唔錯!
最後既甜品 Crimson Tide 非常好食!!擺盤主要結構亦都系根據Elizabeth Sonneck 既間條黎左主題,見到咁靚我完全唔捨得食!!
中間系甜甜既紅梅mousse 配上紅梅啫喱,上面再配上新鮮微酸既紅梅,中和返mousse本身既甜味。而旁邊既雲呢啦雪糕可以見到好多新鮮雲呢啦籽,配上下面既crumbles, 好好味呀!!
再一次黎到Popsy Modern Kitchen 仍然非常有驚喜,呢個新既art basel menu 非常精緻同超級好味!!推介比大家如果想同男、女朋友揾個約會好地方絕對系好好既選擇!
2016-03-01