忙碌工作完,最期待的周末又來臨了,是一個與閨蜜聚聚閒聊、逛街shopping的好時光。今天的目的地是尖沙咀,早到咗但又落雨,就走入商場內,順道找個地方歇腳和吃點輕食。打開OpenRice搜尋,見到四樓有一間頗多好評的香港本地品牌茶飲店-『茶墨』,店舖位於扶手電梯旁,位置當眼,非常好找,還設有多個堂食位,但今天人客頗多,好不容易才找到座位坐下。原來此店除了茶飲外,還有蛋糕、雪糕供應,到櫃枱下單後,收銀姐姐給了一個電子機,餐點弄好後會震動提醒取餐,不用站著等,很貼心。我點了一杯招牌打卡必備的《麻糬芝麻烏龍鮮奶茶》、《岩燒蜂蜜抹茶蛋糕》和一個是日推介嘅《芝麻味意式雪糕球》,一於來個大滿足。 《麻糬芝麻烏龍鮮奶茶》飲品賣相十分吸引,用黑色嘅芝麻醬和白色嘅鮮奶相撞而弄成水墨畫般,呈現出中國風的藝術感,吸睛指數極高,怪不得登上推介榜首。外表滿分,再試內涵,呷一口,烏龍茶香先湧現,茶味清淡,搖勻後再試,芝麻味香濃,拌和鮮奶,口感更滑溜,估唔到味道又幾match,而杯底麻糬細細粒,Q彈有咬口,容易吸啜。飲品可以自選點度與冰量,預設是50%,但我不太嗜甜,所以點了少冰、少甜(25%),覺得甜度非常適合,

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶

《麻糬芝麻烏龍鮮奶茶》
飲品賣相十分吸引,用黑色嘅芝麻醬和白色嘅鮮奶相撞而弄成水墨畫般,呈現出中國風的藝術感,吸睛指數極高,怪不得登上推介榜首。外表滿分,再試內涵,呷一口,烏龍茶香先湧現,茶味清淡,搖勻後再試,芝麻味香濃,拌和鮮奶,口感更滑溜,估唔到味道又幾match,而杯底麻糬細細粒,Q彈有咬口,容易吸啜。飲品可以自選點度與冰量,預設是50%,但我不太嗜甜,所以點了少冰、少甜(25%),覺得甜度非常適合,果然是內外兼備,見得人、入得口。

岩燒蜂蜜抹茶蛋糕

《岩燒蜂蜜抹茶蛋糕》
所謂岩燒,原來是熔咗嘅芝士,每吃一口,就有齊芝士嘅鹹味和蜂蜜嘅甜味,甜中帶鹹,鹹中帶甜,口感好有層次,而且蛋糕有淡淡嘅抹茶味,質感軟滑細緻。

芝麻味意式雪糕球

《芝麻味意式雪糕球》
雪糕好軟滑,甜味唔會過火,比一般普通雪糕淡啲,食多都不會膩,芝麻味非常濃郁,香味隨住雪糕溶係口,好滿足呀!

總括而言,是一間高水準有誠意的本地茶飲店,睇得又飲得,坐無虛席也是合理合理。
2019-02-23
15 分鐘 (堂食)
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
岩燒蜂蜜抹茶蛋糕