2020-06-04 1612 瀏覽
一直想嚟Musea行下,果然冇令人失望,成個商場以藝術館做主題,無論裝修定佈局都充滿咗文化氣息,行到攰就揀咗呢間同樣充滿藝術感嘅cafe用餐。餐廳雖然唔算大,但裝修上融入唔少燈光效果,配上雲石設計,令成個格局明亮開揚,仲可以欣賞到草間彌生同村上隆等藝術家嘅作品,藝術感非常濃厚,部份作品睇啱仲可以帶返屋企。嚟cafe當然唔少得我最愛嘅抹茶,精緻嘅拉花配上自家餐具,質感細緻。Latte用上丸久小山園嘅宇治抹茶,茶味芬芳濃郁,配上豐盈嘅奶泡,呷一口回味無窮。先生揀嘅係Piccolo,配上印滿蕃茄圖案嘅小杯,添上幾分玩味。Piccolo係一款意式咖啡,濃度介乎喺Latte同Espresso之間,濃淡得宜,入口順滑。Curator Style Pizza係一款簡單嘅薄餅,配上薄薄嘅莎樂美腸同芝士,係簡單而幸福嘅滋味。雞錘炸得外脆內軟,依然保留肉汁,面頭嘅水牛芝士呈半溶狀態,味道較淡,同雞翼非常合襯。意粉份量雖然唔多,但勝在材料豐富,有煙肉、菇菌同西班牙辣肉腸,加入蛋黃同Parmigiano cheese令味道更香濃惹味,長通粉亦煮得剛剛好,口感彈牙而且非常掛汁,整體質素唔錯。喺度用餐有種被藝術品

招牌莎樂美腸薄餅

酥脆雞錘配水牛芝士醬

卡邦尼培根意粉
喺度用餐有種被藝術品包圍嘅感覺,令人不自覺會細嚼慢咽,慢慢感受成個氛圍,係假日休閑用餐嘅一個好選擇。

招牌莎樂美腸薄餅
酥脆雞錘配水牛芝士醬